vesekő betegség

Vesekő (vese lithiasis, vesekövesség) apró, kemény ásványi lerakódások belsejében a vesét. A kövek készült ásványi és savas sók.

Vesekő számos oka, és hatással lehet bármely részét a húgyúti – re a vesét a hólyag. Gyakran előfordul, hogy a kövek formája, amikor a vizelet gyan koncentrálódik, így ásványi anyagok kristályosodni és összeragadnak.

Tünetek

Átadás vesekő lehet nagyon fájdalmas, de a kövek általában nem okoz maradandó károsodást. A helyzettől függően, szükség lehet más, mint hogy fájdalomcsillapítót és sok vizet inni, hogy átmenjen egy vesekő. Más esetekben – például ha a kövek fennakad a húgyúti vagy komplikációkat okozhat – műtétre lehet szükség.

Súlyos fájdalom az oldalsó és hátsó alatt a bordák; Fájdalom, hogy terjed az alhas és az ágyék; Fájdalom, hogy hullámokban jön, és ingadozik intenzitása; Fájdalmas vizelés; Rózsaszín, piros vagy barna vizelet; Zavaros vagy kellemetlen szagú vizelet; Hányinger és hányás; Kitartó vizelési inger; Vizelési szokásosnál gyakrabban; Láz és hidegrázás, ha a fertőzés van jelen; Vizelés kis mennyiségű vizelet

Orvosa javasolhatja a preventív kezelés csökkenti a kockázatot a visszatérő vesekő ha fokozott kialakulásának kockázatát őket.

Vesekő képződhetnek a vesét. Mint kövek beköltözik az ureter – a vékony cső, amely lehetővé teszi a vizelet, hogy adja át a vesék a húgyhólyag – jelek és tünetek vezethet. Jelek és tünetek a vesekő lehetnek súlyos fájdalom, hányinger, hányás, láz, hidegrázás és vér a vizeletben.

A vesekő nem okoz tüneteket, amíg mozog az Ön vese- vagy átjut a húgyvezeték – az összekötő cső a vese és a húgyhólyag. Ezen a ponton, akkor előfordulhat ilyen jelek és tünetek

Fájdalom olyan súlyos, hogy nem tud ülni, vagy talál egy kényelmes helyzetben; Fájdalom, melyhez hányinger és hányás; Fájdalom kíséri láz és hidegrázás; Vér a vizeletben; Vizelési nehézség

Által okozott fájdalmat vesekő megváltozhat – például áttevődik egy másik helyre, vagy intenzív ütemben növekszik – mint a kő áthalad a húgyúti.

Kalcium kövek. A legtöbb vesekő kalcium kövek, általában formájában kalcium-oxalát. Oxalát egy természetben előforduló anyag található élelmiszer. Egyes gyümölcsök és zöldségek, valamint a dió és csokoládé, magas oxalát szint. A máj is termel oxalát. Étrendi tényezők, nagy dózisú D-vitamin, a bél-bypass műtét és számos metabolikus rendellenességek növelhetik a kalcium koncentrációját vagy oxalátot a vizeletben. Kalcium kövek is előfordulhat a kalcium-foszfát formájában .; Struvit kövek. Struvit kövek alkotnak válaszul egy fertőzés, például egy húgyúti fertőzés. Ezek a kövek is gyorsan nő, és lesz elég nagy, néha kevés tünettel vagy kis figyelmeztetés .; Húgykősavkövek. Húgykősavkövek képezhet az emberek, akik nem isznak elég folyadékot, vagy akik túl sokat veszít folyadékot, akik enni egy magas fehérjetartalmú étrend, és azok, akik a köszvény. Bizonyos genetikai tényezők is növelhetik a kockázatot a húgysav-köveket .; Cisztin kövek. Ezek a kövek képződhetnek emberek egy örökletes betegség, ami miatt A vese túl sok bizonyos aminosavak (cystinuria) .; Egyéb kövek. Egyéb, ritkább típusú vesekő is előfordulhat.

Okoz

Hogy egy találkozót meg orvosával, ha bármilyen jelek és tünetek aggasztja Önt.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha azt tapasztalja,

Vesekő gyakran nincs egyértelmű, az egyetlen ok, ámbár több tényező is növeli a kockázatot.

Vesekő keletkezik, ha a vizeletben több kristály-képző anyagok – mint például a kalcium-oxalát és a húgysav – mint a folyadék a vizeletében híg. Ugyanakkor, a vizelete hiányozhatnak anyagok, amelyek megakadályozzák kristályok tapadjanak össze, ami ideális környezetet vesekő kialakulását.

Ismerve a típusú vesekő segít meghatározni az okát, és támpontot adhat, hogy hogyan csökkentsék a kockázata, hogy több vesekő. Típusú vesekő közé

Kockázati tényezők

Tényezők, amelyek növelik a kialakulásának kockázatát vesekő közé

Családi vagy személyes történetét. Ha valaki a családban vesekő, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki a kövek is. És ha már volt egy vagy több vesekő, ha már itt nagyobb a kockázata a másik .; Kiszáradás. Nem ivott elég vizet minden nap növelheti a vesekő kialakulásának esélyét. Azok, akik élnek a meleg éghajlaton és azok, akik sokat izzad nagyobb lehet a kockázata, mint mások .; Egyes étrend. Eszik egy diéta, amely magas fehérje, nátrium és cukor növelheti a kockázatát bizonyos típusú vesekő. Ez különösen igaz a nagy-nátrium diéta. Túl sok nátrium diéta növeli a kalcium mennyisége a vesét kell szűrni, és jelentősen növeli a vesekő kialakulásának esélyét .; Hogy elhízott. Magas testtömeg index (BMI), a nagy derékbőség és a súlygyarapodás is kapcsolódik a fokozott kockázatát vesekő .; Emésztőszervi megbetegedések és a műtét. Gyomor-bypass műtét, gyulladásos bélbetegség, krónikus hasmenés változásokat okozhat az emésztési folyamat, amely befolyásolja a kalcium felszívódását és a víz, növelve az kő-képző anyagok a vizeletben .; Egyéb egészségügyi feltételek. Betegségek és állapotok, amelyek növelik a vesekő kialakulásának esélyét renalis tubularis acidosis, cisztinúria hyperparathyreosis, bizonyos gyógyszerek és egyes húgyúti fertőzések.

Felkészülés a kinevezés

Kis vesekő, hogy ne takarja el a vese vagy egyéb problémákat okoznak lehet kezelni a háziorvos. De ha van egy nagy vesekő és erős fájdalma vagy vesebetegségben szenved, orvosa utalnak, hogy egy orvos, aki kezeli a problémákat, a húgyutak (urológus vagy Nephrológus).

Megkérdezni, hogy van valami, amit tennie kell, mielőtt a találkozó, mint például korlátozzák a diéta .; Írja le a tüneteket, beleértve mindazokat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak vesekő .; Nyomon követni, hogy mennyit iszik és vizel során egy 24 órás időszak .; Készítsen egy listát az összes gyógyszerek, vitaminok vagy egyéb kiegészítőket, amelyek szedése .; Vegyünk egy családtag vagy barát mellett, ha lehetséges, hogy segítsen emlékezni, mit beszélje meg orvosával .; Írja le egy listát a kérdést, hogy kérdezze meg orvosát.

Ahhoz, hogy felkészüljenek a találkozó

Van, vesekő ?; Milyen méretű a vesekő ?; Hol van a vesekő található ?; Milyen típusú vesekő nem tudom ?; Szükségem lesz gyógyszeres kezelésére az állapotom ?; Szükségem lesz műtét, vagy más eljárás ?; Mi az esélye annak, hogy én valamilyen újabb vesekő ?; Hogyan vesekő megelőzésére a jövőben ?; Van más egészségügyi feltételek. Hogyan lehet a legjobban kezelni őket ?; Muszáj, hogy kövessen minden korlátozás ?; Ha látok egy szakembert? Ha igen, akkor a biztosítási általában fedezi a szolgáltatások egy speciális ?; Van egy általános alternatívát a gyógyszert felíró te ?; Van oktatási anyagok, hogy tudok magammal? Milyen weboldalak javasoljuk ?; Szükségem van a nyomon követési látogatást?

Vizsgálatok és diagnózis

Vesekő, néhány alapvető kérdést tartalmazza

Emellett a kérdés, amit előre kidolgozzák, ne habozzon feltenni bármilyen kérdése során a találkozó, mert eszedbe.

Mikor a tünetek kezdenek ?; Már a tünetek is folyamatos, vagy alkalmi ?; Mennyire súlyos a tünetei ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy javítsa a tünetek ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüneteket ?; Van bárki a családjában volt vesekő?

Példák kérdések orvosa, többek között

Vér vizsgálata. A vérvizsgálatok mutatják túl sok kalcium vagy a húgysav a vérben. Vérvizsgálat eredménye segít nyomon az egészsége a vesék és vezethet az orvos, hogy ellenőrizze a más betegségben .; Vizeletvizsgálat. A 24 órás gyűjtött vizeletben vizsgálat azt mutatja, hogy te kiválasztó túl sok kő-alkotó ásványok vagy túl kevés kő-megelőző anyagok. Ehhez a vizsgálathoz, az orvos kérheti, hogy végezze el a két vizelet gyűjtemény több mint két egymást követő napon .; Képalkotó. Képalkotó vizsgálatok azt mutatják, vesekő a húgyutakban. Lehetőségek köre az egyszerű hasi röntgen, ami hiányzik a kis vesekő, a nagysebességű vagy kettős energia komputertomográfiás (CT), amely felfedi még apró kövekkel .; Egyéb képalkotó lehetőségek közé tartozik egy ultrahang, nem invazív vizsgálat, és az intravénás urográfia, amely magában foglalja az intravénás festéket egy kar vénájába, és figyelembe X-sugarak (intravénás pyelogram) vagy megszerzése CT (CT urogram), mint a festék áthalad a vese és a húgyhólyag. ; Elemzése telt kövek. Lehet kérni, hogy vizelni egy szűrő elkapni köveket, hogy adja át. Laboratóriumi elemzések felfedi a smink a vesekő. Orvosa ezt az információt használja annak meghatározására, hogy mi okozza a vesekő és alkotnak egy tervet, hogy megakadályozzák további vesekő.

Ha az orvos azt gyanítja, hogy van egy vesekő, akkor lehet, hogy a diagnosztikai vizsgálatok és eljárások, mint például a

Képalkotó. Képalkotó vizsgálatok azt mutatják, vesekő a húgyutakban. Lehetőségek köre az egyszerű hasi röntgen, ami hiányzik a kis vesekő, a nagysebességű vagy kettős energia komputertomográfiás (CT), amely felfedi még apró kövek.

Vizet inni. Drinking mint 2-3 liter (1,9-2,8 liter) egy nap segíthet átöblítése a húgyúti rendszer. Kivéve, ha orvosa másképp nem rendeli, iszik elég folyadékot – vizet -, hogy tiszta vagy majdnem tiszta vizelet .; Fájdalomcsillapítókkal. Halad egy kis kő okozhat némi kellemetlenséget. Enyhíti enyhe fájdalom, az orvos ajánlhat fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofen (Advil, Motrin IB, egyéb), paracetamol (Tylenol, egyéb) vagy a naproxen-nátrium (Aleve) .; Orvosi kezelés. Orvosa egy gyógyszert, hogy segítsen át a vesekő. Ez a fajta gyógyszert, egy úgynevezett alfa-blokkolóval, ellazítja az izmokat a húgyvezeték, segít át a vesekő gyorsabban és kevesebb fájdalmat.

Kezelések és gyógyszerek

Egyéb képalkotó lehetőségek közé tartozik egy ultrahang, nem invazív vizsgálat, és az intravénás urográfia, amely magában foglalja az intravénás festéket egy kar vénájába, és figyelembe X-sugarak (intravénás pyelogram) vagy megszerzése CT (CT urogram), mint a festék áthalad a vese és a húgyhólyag.

Használata hanghullámokat szakítani köveket. Egyes vesekő – attól függően, mérete és elhelyezkedése – az orvos ajánlhat nevezett eljárás extracorporalis lökéshullám litotripszia (ESWL) .; ESWL hanghullámokat létrehozásához erős rezgések (lökéshullámok), hogy megtörjék a kövek apró darabokra, hogy át lehet adni a vizeletben. Az eljárás tart 45-60 percig, és okozhatnak mérsékelt fájdalom, ezért előfordulhat, hogy altatásban vagy enyhe érzéstelenítés, hogy kényelmes .; ESWL okozhat vér a vizeletben, véraláfutás hátán vagy a has, a vérzés körül a vese és más szomszédos szervekhez, és a rossz, mint a kő töredékek áthaladnak a húgyúti .; Műtéti eltávolítására igen nagy kövek a vesében. A nevezett eljárás percutan nephrolithotomia (nef-row-lih-Thot-uh-én) jár műtéti eltávolítása vesekő kisméretű távcsövek és eszközöket beilleszteni egy kis bemetszést a hátsó .; Lesz kap altatásban a műtét alatt, és a kórházban 1-2 napig, amíg meggyógyul. Orvosa javasolhatja ezt a műtétet, ha ESWL sikertelen volt .; Egy hatálya eltávolítani a köveket. Eltávolítani egy kisebb kő a húgyvezeték vagy a vese, orvosa át egy vékony megvilágított cső (ureteroszkóp) ellátott kamera segítségével a húgycső és hólyag a húgyvezeték .; Ha a kő található, speciális eszközök csapdába a kő vagy törni darabokra, hogy majd át a vizeletben. Lehet, hogy orvosa, majd helyezzük egy kis csövet (stent) a húgyvezeték, hogy enyhíti a duzzanatot és a gyógyulás elősegítésére. Szükség lehet általános vagy helyi érzéstelenítéssel az eljárás során .; Mellékpajzsmirigy műtét. Néhány kalcium-foszfát kövek okozta hiperaktív mellékpajzsmirigy, amelyek székhelye a négy sarkából a pajzsmirigy, csak alul a ádámcsutkája. Amikor ezek a mirigyek termelnek túl sok paratiroid hormon (mellékpajzsmirigy-túlműködés), a kalcium-szint is túl magas, és a vesekő képezhetnek eredményeként .; Hyperparathyreoidismus néha előfordul, ha egy kicsi, jóindulatú daganat formák egyik mellékpajzsmirigy vagy fejleszteni másik feltétele, hogy vezet ezek a mirigyek, hogy több mellékpajzsmirigy hormon. Eltávolítása a növekedés a mirigy leáll a vesekő. Vagy az orvos ajánlhat kezelése a feltétellel, hogy okozza a mellékpajzsmirigy túltermelésre a hormon.

A kezelés a vesekő változik, attól függően, hogy milyen kő és az ok.

A legtöbb vesekő nem igényel invazív kezelést. Akkor lehet, hogy átmenjen egy kis kő

Megelőzés

Vesekő, hogy nem lehet kezelni a konzervatív intézkedések – akár azért, mert túl nagy ahhoz, hogy adja át a saját, vagy azért, mert vérzést okozhatnak, vesekárosodás vagy folyamatos húgyúti fertőzések – megkövetelheti kiterjedtebb kezelést. Eljárások közé

Használata hanghullámokat szakítani köveket. Egyes vesekő – attól függően, mérete és elhelyezkedése – az orvos ajánlhat nevezett eljárás extracorporalis lökéshullám litotripszia (ESWL).

Igyál vizet a nap folyamán. Azoknak az embereknek, akiknek a kórtörténetében vesekő, az orvosok általában ajánlani halad mintegy 2,6 liter (2,5 liter) vizelet naponta. Orvosa kérheti, hogy az intézkedés a vizeletmennyiség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy iszol elég vizet .; Ha él a forró, száraz éghajlat vagy edz gyakran előfordulhat, hogy meg kell inni, még több vizet termel elegendő vizeletet. Ha a vizelet világos és egyértelmű, akkor valószínűleg ivott elég vizet .; Egyél kevesebb oxalát-gazdag élelmiszerek. Ha hajlamosak kalcium-oxalát kövek, orvosa javasolhatja korlátozzák az élelmiszerek gazdag oxalátok. Ezek közé tartozik a rebarbara, cékla, okra, spenót, mángold, édesburgonya, mogyoró, tea, csokoládé és szójatermékek .; Válasszon egy alacsony sótartalmú étrend és az állati fehérje. Csökkentse a sót eszel, és válassza nonanimal fehérjeforrások, mint például a hüvelyesek. Fontolja meg sót helyettesítő .; Továbbra is eszik a kalciumban gazdag ételek, de óvatosan használja a kalcium-kiegészítők. Kalcium élelmiszerekben nincs hatással a vesekő kialakulásának esélyét. Továbbra is eszik a kalciumban gazdag ételek hacsak orvosa nem tanácsolja másként. Kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdi szedni a kalcium-kiegészítők, mivel ezek már kapcsolódik fokozott kockázata a vesekő. Ön csökkentheti a kockázatot, hogy kiegészíti étkezés. Étrend alacsony kalcium növelheti a vesekőképződés néhány ember.

További információ a vesekövek

ESWL hanghullámokat létrehozásához erős rezgések (lökéshullámok), hogy megtörjék a kövek apró darabokra, hogy át lehet adni a vizeletben. Az eljárás tart 45-60 percig, és okozhatnak mérsékelt fájdalom, ezért előfordulhat, hogy altatásban vagy enyhe érzéstelenítés, hogy kényelmes.

ESWL okozhat vér a vizeletben, véraláfutás hátán vagy a has, a vérzés körül a vese és más szomszédos szervekhez, és a rossz, mint a kő töredékek áthaladnak a húgyutakban.

Műtéti eltávolítására igen nagy kövek a vesében. A nevezett eljárás percutan nephrolithotomia (nef-row-lih-Thot-uh-én) során műtéti eltávolítása vesekő kisméretű távcsövek és eszközöket beilleszteni egy kis bemetszést a hátsó.

Lesz kap altatásban a műtét alatt, és a kórházban 1-2 napig, amíg meggyógyul. Orvosa javasolhatja ezt a műtétet, ha ESWL sikertelen volt.

További Vesekő

Egy hatálya eltávolítani a köveket. Eltávolítani egy kisebb kő a húgyvezeték vagy a vese, orvosa át egy vékony világító cső (ureteroszkóp) ellátott kamera segítségével a húgycső és hólyag a húgyvezeték.

Ha a kő található, speciális eszközök csapdába a kő vagy törni darabokra, hogy majd át a vizeletben. Lehet, hogy orvosa, majd helyezzük egy kis csövet (stent) a húgyvezeték, hogy enyhíti a duzzanatot és a gyógyulás elősegítésére. Szükség lehet általános vagy helyi érzéstelenítéssel az eljárás során.

Mellékpajzsmirigy műtét. Néhány kalcium-foszfát kövek okozta hiperaktív mellékpajzsmirigy, amelyek székhelye a négy sarkából a pajzsmirigy, csak alul a ádámcsutkája. Amikor ezek a mirigyek termelnek túl sok a parathormon (hyperparathyreosis), a kalcium-szint is túl magas, és a vesekő képezhet eredményeként.

Hyperparathyreoidismus néha előfordul, ha egy kicsi, jóindulatú daganat formák egyik mellékpajzsmirigy vagy fejleszteni másik feltétele, hogy vezet ezek a mirigyek, hogy több mellékpajzsmirigy hormon. Eltávolítása a növekedés a mirigy leáll a vesekő. Vagy az orvos ajánlhat kezelése a feltétellel, hogy okozza a mellékpajzsmirigy túltermelésre a hormon.

A mellékpajzsmirigy, amely mögött a pajzsmirigyet, gyártani a mellékpajzsmirigy-hormon, amely szerepet játszik a szabályozásában a szervezet szintjén a ásványi anyagok a kalcium és a foszfor.

Megelőzés vesekő tartalmazhat kombinációját életmódváltás és a gyógyszerek.

Ön csökkentheti a vesekő kialakulásának esélyét, ha

Igyál vizet a nap folyamán. Azoknak az embereknek, akiknek a kórtörténetében vesekő, az orvosok általában ajánlani halad mintegy 2,6 liter (2,5 liter) vizelet naponta. Orvosa kérheti, hogy az intézkedés a vizeletmennyiség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy iszol elég vizet.

Ha él a forró, száraz éghajlat vagy edz gyakran előfordulhat, hogy meg kell inni, még több vizet termel elegendő vizeletet. Ha a vizelet világos és egyértelmű, akkor valószínűleg ivott elég vizet.

Kérdezze meg orvosát, egy áttétel egy dietetikus, aki segít fejleszteni egy étkezési tervet, amely csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét.

Kalcium kövek. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a kalcium kövek kialakulását, orvosa egy tiazid diuretikum vagy foszfát-tartalmú készítmény .; Húgykősavkövek. Az orvosa allopurinol (Zyloprim, Aloprim), hogy csökkentse a húgysav szintjét a vérben és a vizeletben, mind a gyógyszer, hogy tartsa a vizelet lúgos. Egyes esetekben, az allopurinol és lúgosítóanyag lehet feloldani a húgysav kövek .; Struvit kövek. Annak megakadályozása érdekében struvit köveket, orvosa javasolhatja stratégiák tartani a vizelet szabad baktériumok fertőzést okozhatnak. Hosszú távú antibiotikumok kis dózisban segíthet elérni ezt a célt. Például az orvos ajánlhat antibiotikum előtt és egy ideig a műtét után, hogy kezelje a vesekő .; Cisztin kövek. Cisztin köveket lehet nehéz kezelni. Orvosa javasolhatja, hogy több folyadékot iszik, így termel sokkal több vizeletet. Ha ez önmagában nem segít, az orvos előírása szerint olyan gyógyszert, amely csökkenti az összeget a cisztin a vizeletében.

Gyógyszerek is ellenőrzik a mennyiségű ásványi anyagot és a savat a vizelettel és hasznos lehet, akik alkotnak bizonyos típusú kövek. A fajta gyógyszert az orvos előírja, függ a fajta vesekő van. Íme néhány példa

Tünetek és kezelés

1

 1

)