jet lag betegség betegség

Jet lag, más néven jet lag betegség, egy átmeneti alvás probléma, hogy hatással lehet bárki, aki gyorsan szeli át több időzónában.

A szervezet saját belső óráját, vagy cirkadián ritmus, amely jelzi a tested, ha ébren maradni, és mikor kell aludni. Jet lag fordul elő, mert a tested az óra még mindig szinkronizálva az eredeti időzóna helyett az időzóna, merre járt. A több időzónát keresztbe, annál valószínűbb, hogy megtapasztalják a jet lag.

Tünetek

Jet lag is okozhat nappali fáradtság, rossz közérzet egy érzés, nehéz marad éber és gyomor-bélrendszeri problémák. Jet lag csak átmeneti, de jelentősen csökkentheti a nyaralás vagy üzleti utazás kényelmét. Szerencsére vannak olyan lépés, amit megtehetsz, hogy segítsen megelőzése vagy minimálisra csökkentése jet lag.

Alvászavarok – mint például az álmatlanság, a korai ébredés vagy aluszékonyság; Nappali fáradtság; Koncentrálási nehézség, vagy működését a megszokott szinten; Gyomorpanaszok, székrekedés vagy hasmenés; Egy általános érzés, hogy nem jól; hangulati változások

Tünetei jet lag változhat. Azt tapasztalhatja csak egy tünet, vagy lehet, hogy sok. Jet lag tünetek lehetnek

Jet lag tünetek általában egy-két nap az utazás, ha már beutazták legalább két időzóna. Tünetek valószínűleg rosszabb lesz, vagy tovább tart a több időzónát, hogy már átlépte, különösen akkor, ha utazás keleti irányba. Ez általában körülbelül egy napot, hogy visszaszerezze az egyes időzóna keresztbe.

Jet lag ideiglenes. De ha gyakran utazó, és folyamatosan küzd a jet lag, akkor előnyös lehet látni egy alvás specialista.

Száma időzónák keresztbe. Minél több időzónák át, annál valószínűbb, hogy a jet-késleltetett .; Repülő keletre. Előfordulhat, hogy nehezebb repülni keletre, ha “elveszti” idő, mint repülni nyugatra, ha gyarapodik vissza .; Mivel a törzsutas. Pilóták, utaskísérők és az üzleti utazók nagy valószínűséggel tapasztalnak jet lag .; Mivel egy idősebb felnőtt. Az idősebb felnőttek több időre van szükségük, hogy helyreálljon a jet lag, mint a nem a felnőtteknél.

Jet lag előfordulhat bármikor átlépi a két vagy több időzónát. Jet lag azért történik, mert átlépte a több időzóna hozza a belső órát vagy cirkadián ritmusok, amelyek szabályozzák az alvás-ébrenlét ciklus szinkronban az idő az új locale.

Nonbenzodiazepines, mint a zolpidem (ambien), eszopiclone (Lunesta) és zaleplon (Sonata); Benzodiazepinek, így például triazolam (Halcion)

Okoz

Például, ha elhagyja New York járaton át 4:00 kedden, és érkezik a párizsi 07:00 szerda, a belső óra mindig azt hiszi, hogy 01:00 Ez azt jelenti, hogy készen állsz az ágy csak a párizsiak ébrednek.

És mivel ez néhány napot vesz igénybe a szervezet alkalmazkodik, az alvás-ébrenlét ciklus, valamint a legtöbb más testi funkciók, mint például az éhség és a székelési szokások, továbbra is a lépést a többi Párizsban.

Az egyik legfontosabb hatása a belső óra napfény. Ennek oka, hogy a fény befolyásolja a szabályozás a melatonin nevű hormon, amely segít szinkronizálni sejtek a szervezetben.

Bizonyos sejtek a szövetet a hátán a szem (retina) továbbítja a fényjeleket területe az agyban a hipotalamusz.

Éjjel, amikor a fény jel alacsony, a hipotalamusz mondja a tobozmirigy, a kis orgona található az agyban, hogy a melatonin. A nappali órákban, az ellenkezője történik, és a tobozmirigy termel kevés melatonin.

Kockázati tényezők

Akkor lehet, hogy megkönnyítsék a kiigazítás az új időzónát kiteszik magát a napfényes új időzónában, amíg az időzítés a fény megfelelő elvégzése.

Érkezzen meg. Ha van egy fontos találkozó vagy más esemény, amely megköveteli, hogy a legjobb formát, próbálja érkezik egy pár nappal korábban, hogy a szervezet egy esélyt, hogy állítsa .; Kap sok pihenés az utazás előtt. Kiindulva kialvatlan teszi jet lag rosszabb .; Fokozatosan alkalmazkodni a menetrend, mielőtt elhagyják. Ha utazik keletre, próbálja lefekvés egy órával korábban minden éjszaka előtt néhány nappal az indulás. Ágyba egy órával később több éjszakára, ha repülsz nyugatra. Ha lehetséges, enni étkezés közelebb az idő akkor is eszik őket a célállomás .; Szabályozza erős fény expozíciót. Mivel a fény expozíció egyik fő hatások a szervezet cirkadián ritmusát, szabályozására fénykezelés segíthet alkalmazkodni az új helyre .; Általában fénykezelés este segít alkalmazkodni a szokásosnál később időzóna (utazás nyugat felé), míg a kitettség reggeli fény segítségével alkalmazkodni egy korábbi időzóna gyorsabb (utazás kelet felé) .; Az egyetlen kivétel az, ha a megtett több mint nyolc időzónában az eredeti időzónát, mert fény hatására a kora reggeli órákban lehet összetéveszteni a tested, mint alkonyatkor. Ezzel szemben, esti fényben is értelmezhető, mint a hajnal .; Tehát, ha már utazott több mint nyolc időzónák, hogy a keleti, viseljen napszemüveget és ne erős fény, reggel, majd hagyni, hogy a lehető legtöbb napfény késő délután az első napokban az új helyen .; Ha utazott nyugatra több mint nyolc időzónában, kerülje a napfényt néhány órával sötétedés előtt az első napokban, hogy alkalmazkodni tudjanak a helyi idő .; Legyen az új menetrend. Állítsa az órát az új időt, mielőtt elhagyják. Amikor eléri a célt, próbáld meg nem aludni, amíg a helyi éjszakai, nem számít, mennyire fáradt vagy. Próbálja meg időben az ételeket a helyi étkezésekkor is .; Maradj hidratált. Igyál sok vizet előtt, alatt és után a járat, hogy ellensúlyozza a vízelvonó hatása száraz kabin levegő. Kiszáradás teheti jet lag tünetek súlyosbodását. Kerülje az alkohol és a koffein, mivel ezek kiszárítani, és befolyásolja az alvási .; Próbálj meg aludni a gépen, ha ez éjszaka az úticélját. Füldugók, fejhallgató és a szem maszkok segítségével blokkolja a zaj és a fény. Ha ez a nappali, hová megy, ellenállni a késztetésnek, aludni.

szövődmények

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a változások a kabin nyomás és nagy magasságokban járó légi közlekedés hozzájárul az egyes tüneteinek jet lag, függetlenül attól, hogy az utazás az egész időzónák.

Ezen túlmenően, a páratartalom alacsony síkon. Ha nem iszik elég vizet a légi út során, akkor kap egy kicsit kiszáradt. A dehidráció is hozzájárulhatnak egyes tüneteinek jet lag.

Kezelések és gyógyszerek

Tényezők, amelyek növelik annak valószínűségét, megtapasztalhatja jet lag tartalmaznak

Gépjármű által okozott balesetek álmos vezetés nagyobb valószínűséggel lehetnek az emberek, akik jet-késleltetett.

Jet lag általában átmeneti, és általában nem igényelnek kezelést. A tünetek gyakran javítani néhány napon belül, bár néha tovább tart.

Azonban ha gyakran utazó folyamatosan zavarta az időeltolódás, orvosa gyógyszereket vagy fényterápia.

Ezek a gyógyszerek – néha altatók – segíthet aludni alatt a járat és több éjszakára utána. Mellékhatások nem gyakoriak, de a hányinger, hányás, emlékezetkiesés, alvajárás, zavartság és reggel álmosság.

Életmód és a hazai jogorvoslati

Bár ezek a gyógyszerek jelennek meg, hogy segítsen az alvás időtartamát és minőségét, lehet, hogy nem csökkentik a tünetek napközben a jet lag. Ezek a gyógyszerek általában csak azoknak ajánlott, akik nem segítette egyéb kezelések.

A szervezet belső óráját, vagy cirkadián ritmus befolyásolja a napfény, más tényezők között. Amikor utazik szerte időzónák, a tested kell alkalmazkodni az új nyári menetrend és reset, amely lehetővé teszi, hogy elalszik, és ébren a megfelelő időben.

Fény terápia segíthet enyhíteni, hogy az átmenet. Ez magában kiteszik a szemed, hogy egy mesterséges éles fény vagy lámpa, amely szimulálja a napfény egyedi és rendszeres időt alatt az idő, amikor azt jelentette, hogy ébren van.

Alternatív gyógyászat

Ez hasznos lehet, például, ha egy üzleti utazók és gyakran távol természetes napfény a nap folyamán egy új időzónát. Fényterápia jön a legkülönfélébb formában, beleértve a világító doboz, hogy leül egy asztal, egy asztali lámpa, amely a keverék jobban egy irodai környezetben, vagy egy könnyű arcvédő hogy hord a fején.

Használja napfény állítani a belső óráját. Ez a legerősebb természetes eszköze, valamint az alvás-ébrenlét ciklus.

Megelőzés

Előre tervezni, hogy meghatározzák a legjobb időket megvilágítás alapján a járat indulási és érkezési pontok és teljes alvási szokások. Reggel fényhatás általában segít beállítani egy korábbi időzóna (utazás kelet felé), míg este fény segít alkalmazkodni a későbbi időzónát (utazás nyugat felé). Ötvözi fénykezelés és a testmozgás, mint a séta vagy kocogás segíthet alkalmazkodni az új időt még gyorsabb.

Elkerülve fény bizonyos időpontokban is fontos. Például, ha valaki utazik nyugatra kell kerülnie a fény reggel az első napokban. A nap folyamán, sötét szemüveget segítségével blokkolja a fényt. Éjjel, felhívni a vakok vagy drapériát a szállodai szobában, vagy használjon alvómaszk.

Italok koffeint, mint a kávé, eszpresszó és üdítőitalok segíthet ellensúlyozni a nappali álmosság. Igyál koffeintartalmú italok megfontoltan. Kerüljük a koffeintartalmú italok dél után, mivel a koffein fogyasztása után ez az idő lehet, hogy még nehezebb elaludni, vagy aludni is.

Ennek jet lag jogorvoslathoz és altató, melatonin széles körben tanulmányozták, és ez most egy általánosan elfogadott része a hatékony jet lag kezelésére. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy úgy tűnik, hogy a melatonin segédeszközök alvás idején, amikor általában nem pihen, így jótékony emberek jet lag.

A tested kezeli melatonin a sötétség jelet, és általában az ellenkező hatást erős fény.

Az idő, amikor veszel melatonin fontos. Ha szeretné visszaállítani a szervezet óráját egy későbbi időpontban, mint a repülés után keletre, meg kell venni a melatonin helyi lefekvéskor éjszakára, amíg meg nem lett kialakítva, hogy helyi idő szerint. Ha meg akarja állítani a test óra egy korábbi időpontra, mint a repülés után nyugatra, a melatonin kell venni reggel.

Dózisok olyan kicsi, mint 0,5 milligramm tűnik ugyanolyan hatékony, mint dózisokban 5 mg vagy nagyobb, bár a magasabb dózisok kimutatták néhány tanulmány, hogy több alvást elősegítő. Ha a melatonin, hogy azt 30 percig, mielőtt úgy dönt, hogy aludni, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, a megfelelő időzítés.

Kerülje az alkohol, ha figyelembe melatonin. Mellékhatások nem gyakoriak, de szédülés, fejfájás, a nappali álmosság, étvágytalanság, esetleg émelygés és tájékozódási zavar.

Bár a diéta nem bizonyított, hogy segítsen a jet lag, néhány ember használja diéták, másnaponta vigalom, az éhomi és a magas fehérje és alacsony fehérjetartalmú ételeket. Ha egy ilyen diéta Úgy tűnik, túl bonyolult, akkor próbáljon meg többet eszik a magas fehérjetartalmú ételek maradjon éber és több szénhidrátot, ha azt szeretné, hogy aludni.

Néhány ember használja a testmozgás, hogy megpróbálja enyhíteni a hatását a jet lag.

Ha szeretné kipróbálni az alternatív terápia, például egy gyógynövény, ellenőrizze orvosával, mert egyes terápiák, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy okozhat mellékhatásokat.

Néhány alapvető lépések segíthetnek megelőzni a jet lag, vagy csökkentse annak hatásait

Szabályozza erős fény expozíciót. Mivel a fény expozíció egyik fő hatások a szervezet cirkadián ritmusát, szabályozására fénykezelés segíthet alkalmazkodni az új helyre.

Általában fénykezelés este segít alkalmazkodni a szokásosnál később időzóna (utazás nyugat felé), míg a kitettség reggeli fény segítségével alkalmazkodni egy korábbi időzóna gyorsabb (utazás kelet felé).

Az egyetlen kivétel az, ha a megtett több mint nyolc időzónában az eredeti időzónát, mert fény hatására a kora reggeli órákban lehet összetéveszteni a tested, mint alkonyatkor. Ezzel szemben, esti fényben is értelmezhető, mint a hajnal.

Tehát, ha már utazott több mint nyolc időzónák, hogy a keleti, viseljen napszemüveget és ne erős fény, reggel, majd hagyni, hogy a lehető legtöbb napfény késő délután az első napokban az új helyen.

Ha utazott nyugatra több mint nyolc időzónában, kerülje a napfényt néhány órával sötétedés előtt az első néhány napban, hogy alkalmazkodni tudjanak a helyi időt.

)