izotretinoin (orálisan) leírása és márkanevek

Az izotretinoin kezelésére használják súlyos, disfiguring csomós akne. Meg kell használni, csak azután más akne gyógyszereket próbáltak ki, és nem segít a pattanások. Az izotretinoin is lehet használni kezelésére más bőrbetegségek, mint kezelőorvosa határozza meg.

Az izotretinoin nem alkalmazható a nők kezelésére, akik képesek ellátni a gyermekek, kivéve, ha más kezelési formák kipróbáltak első, de nem sikerül. Az izotretinoin tilos szedni a terhesség alatt, mert születési rendellenességeket okoz az emberben. Ha képesek ellátni a gyermekek, akkor nagyon fontos, hogy elolvassa, értelmezze, és kövesse a terhesség figyelmeztetések izotretinoin.

Ez a gyógyszer csak a bejegyzett osztási program az úgynevezett iPLEDGE ™ programot.

Ha egy gyógyszer már jóváhagyott marketing egy bizonyos használatra, tapasztalat azt mutatja, hogy ez is hasznos más egészségügyi problémákat. Bár ez a felhasználás nem szerepelnek a termék címkézése, izotretinoin használják bizonyos betegeknél a következő betegségek

Ez a termék beszerezhető a következő adagolási formák

Annak eldöntésében, hogy egy gyógyszer, a kockázatokat figyelembe a gyógyszer mérlegelni kell a jó fog tenni. Ez egy olyan döntés, és az orvos fogja tenni. Mert ezt a gyógyszert, a következőket kell figyelembe venni

Kapszula, kapszula, folyadékkal töltött

Mondja el orvosának, ha valaha bármilyen szokatlan vagy allergiás reakció a ezt a gyógyszert, vagy bármilyen más gyógyszert. Szintén tájékoztassa az egészségügyi szakember, ha bármilyen más típusú allergia, például az élelmiszerekhez, festékek, tartósítószerek, vagy az állatok. A nem vényköteles termékek, olvassa el a címkén vagy a csomagoláson összetevőket óvatosan.

Allergia

Megfelelő vizsgálatokat nem végeztek a kapcsolat az életkor a izotretinoin alatti gyermekek 12 éves korig. A biztonságosságot és hatásosságot nem igazolták.

Pediatric

Ezt a gyógyszert óvatosan kell alkalmazni a tizenévesek, különösen a csont problémák vagy betegségek.

geriátriai

Megfelelő vizsgálatok során eddig nem bizonyították geriátriai-specifikus problémák, amelyek korlátozzák a hasznosságát izotretinoin az idősek. Azonban idős betegeknél nagyobb a kockázata a problémák és mellékhatások, ha figyelembe izotretinoin.

Terhesség

Szoptatás

gyógyszer kölcsönhatások

Nincsenek megfelelő vizsgálatok nőknél meghatározására újszülött kockázatát, ha ezt a gyógyszert szoptatás alatt. Mérjük le a potenciális előnyök és a potenciális kockázatok, mielőtt ezt a gyógyszert szoptatás alatt.

egyéb kölcsönhatások

Bár bizonyos gyógyszereket nem szabad együtt használni egyáltalán, más esetekben két különböző gyógyszereket lehet használni együtt, még ha egy interakció előfordulhat. Ezekben az esetekben orvosa akarja változtatni a gyógyszer adagját, vagy egyéb óvintézkedéseket is szükség lehet. Ha ezt a gyógyszert szedi, akkor különösen fontos, hogy az egészségügyi szakember tudja, ha szed az alább felsorolt ​​gyógyszerek. Az alábbi kölcsönhatásokról kiválasztott alapján potenciális jelentőségét, és nem feltétlenül teljes körű.

Egyéb egészségügyi problémák

Ezzel a gyógyszert az alábbi gyógyszerek általában nem javasolt, de szükség lehet bizonyos esetekben. Ha mindkét gyógyszerfelírás együtt, orvosa módosíthatja az adagolást, vagy milyen gyakran használja egyik vagy mindkét gyógyszerek.

Adagoló

Bizonyos gyógyszerek nem használtak, vagy ideje körül ételt, vagy eszik egyes élelmiszerek óta kölcsönhatások léphetnek fel. Alkoholos vagy dohány bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kölcsönhatások előfordulása. Az alábbi kölcsönhatásokról kiválasztott alapján potenciális jelentőségét, és nem feltétlenül teljes körű.

Ezzel a gyógyszert az alábbi általában nem ajánlott, de nem lehet elkerülni bizonyos esetekben. Ha együtt használják, az orvos módosíthatja az adagot, vagy hogy milyen gyakran használja ezt a gyógyszert, vagy kapsz különleges utasításokat az élelmiszer, alkohol, vagy a dohány.

A jelenléte más egészségügyi problémák befolyásolhatják a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban. Feltétlenül közölje orvosával, ha bármilyen más egészségügyi problémák, különösen a

Az izotretinoin jön egy páciens adatlap és Gyógyszeres kezelés útmutató. Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse ezt az információt. Ügyeljen arra, hogy pontosan kövesse ezeket az utasításokat, és kérdezze meg kezelőorvosát, ha bármilyen kérdése van.

A fogamzóképes korú nők regisztrálnod kell a terhesség kockázatát nevű programot iPLEDGE ™ ahhoz, hogy megkapja a izotretinoin recept minden hónapban. Akkor iratkozzon fel az interneten (www.ipledge.com) vagy telefonon (1-866-495-0654). Ügyeljen arra, hogy kérdezze meg orvosát, ha bármilyen kérdése van ezzel a programmal. Nagyon fontos, hogy megértse és kövesse valamennyi követelménynek. Ön nem fog iratnia ha nem követik az utasításokat a program.

Nyelje le a kapszulát egészben, egy pohár (8 uncia) vizet vagy más folyadékot. Accutane® és a generikus termékeket kell bevenni. Absorica® lehet venni étellel vagy anélkül. Ne törje össze, törés, rágni, vagy szopni a kapszulát.

Nagyon fontos, hogy az izotretinoin csak az orvos utasítása szerint. Ne vegyen be több belőle, ne vegye meg gyakrabban, és ne vigye hosszabb ideig, mint az orvos rendelt. Ehhez növelheti a mellékhatások kialakulásának esélyét.

Nagyon fontos, hogy ne ossza meg ezt a gyógyszert, senki mással, mert fennáll a veszélye a születési rendellenességek és más súlyos mellékhatások.

Absorica® orális kapszulát nem helyettesíthető más formái izotretinoin (pl Accutane®). Különböző márkák nem működik ugyanúgy. Ha újratölteni a gyógyszert, és úgy néz ki, különböző, kérdezze meg gyógyszerészét.

kihagyott adag

Az adagot ebből a gyógyszerből különböző lesz a különböző betegek. Kövesse az orvos utasításait, vagy az irányok a címkén. A következő adatok csak az átlagos adag ilyen gyógyszer. Ha az Ön adagja más, ne változtassa meg, hacsak orvosa ezt tanácsolta.

Tárolás

Az összeg a gyógyszer szedése erejétől függ a gyógyszer. Továbbá, a dózisok száma szedése minden nap, az idő dózisok beadása között, és azt az időtartamot, akkor a gyógyszer szedését függ az orvosi probléma, amelyre Ön a gyógyszert.

Ha kihagyott egy adagot ebből a gyógyszerből, pótolja, amilyen hamar csak lehetséges. Azonban, ha már majdnem eljött a következő adag, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagoláshoz. Ne vegyen be dupla adagot.

Tárolja a gyógyszert egy zárt tartályban szobahőmérsékleten, hőtől, nedvességtől, és közvetlen fény. Tartsa a fagytól.

Gyerekektől távol tartandó.

Ne tartsa elavult gyógyszer vagy gyógyszer nincs többé szükség.

Kérdezze meg az egészségügyi szakembert, hogyan kell megsemmisíteni a gyógyszer nem használ.

Nagyon fontos, hogy az orvos ellenőrzi a folyamatban az Ön vagy a gyermek rendszeres látogatások tenni hogy ez a gyógyszer megfelelően működik. A vérvizsgálat lehet szükség, hogy ellenőrizze a nem kívánt hatásokat.

Az izotretinoin születési rendellenességeket okoz az emberben, ha a terhesség alatt szedett. Ha úgy gondolja, hogy esetleg teherbe esik, hagyja abba a gyógyszer szedését, és kérdezze meg orvosát azonnal.

A gyógyszer használata közben terhes okozhat nagyon súlyos születési rendellenességeket okoz. Használjon két formája hatékony fogamzásgátló tartani attól, hogy terhes egy hónappal a kezelés megkezdése előtt, közben ezt a gyógyszert (akkor is, ha a gyógyszer ideiglenesen leáll), és legalább egy hónappal a kezelés abbahagyása után a gyógyszer. A leghatékonyabb formája fogamzásgátló hormonszerű fogamzásgátló tabletták, tapaszok, lövések, hüvelyi gyűrű, vagy implantátumok, a méhen belüli eszközt, vagy egy vasectomy (férfiak). Az egyik ilyen formája fogamzásgátló eljárást kell kombinálni óvszert, egy membrán, vagy a nyaki sapkát.

Az izotretinoin nem hozza meg a fogamzóképes korú nők, ha két hatékony formája fogamzásgátló óta használják legalább 1 hónappal megelőzően a kezelés kezdetén. Fogamzásgátlást kell folytatódott a kezelés időtartama, amely legfeljebb 20 hétig, és 1 hónap után izotretinoin leáll. Mindenképpen, ha megbeszélte ezt az információt az orvosával.

Ha egy nő, aki tudja, hogy a gyerekek, meg kell adnunk 2 terhességi tesztet a kezelés megkezdése előtt az izotretinoin, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem terhes. A második terhességi tesztet kell venni legalább 19 nappal azután, hogy az első vizsgálat során az első 5 nap a menstruációs időszakot közvetlenül a kezelés megkezdése előtt. Ezen felül, akkor kell egy terhességi tesztet minden hónapban, amíg ezt a gyógyszert szedi, és 1 hónappal a kezelés után befejeződött.

Ne vegyen vitamin vagy bármely vitamin kiegészítést tartalmazó vitamin a gyógyszer szedése alatt, kivéve, ha az orvos utasítása szerint. Ehhez növelheti a mellékhatások kialakulásának esélyét.

Ne vegyen be egyéb gyógyszert ellenőrzése nélkül előbb orvosával. Ez magában foglalja a vitaminok, növényi termékek és a vényköteles és vény nélkül kapható (over-the-counter [OTC]) gyógyszerek. Egyes gyógyszerek vagy táplálék-kiegészítők (pl orbáncfű) okozhat a fogamzásgátló tabletták nem működik olyan jól.

Az első 3 hét szed izotretinoin, a bőr válhat irritált. Továbbá, a pattanások tűnhet, hogy rosszabb lesz, mielőtt jobb lesz. Kérdezze meg orvosát, ha a bőr állapotát nem javul belül 1-2 hónapon belül kezdődő ezt a gyógyszert, vagy bármikor a bőr irritációját és súlyossá váljon. Teljes javulás folytatódik, miután abbahagyja a izotretinoin és akár 6 hónapig. Orvosa segíthet kiválasztani a megfelelő bőr termékek csökkentik a bőr kiszáradását és irritációját.

Ön vagy gyermeke nem adhatnak vért a vér bank használata közben izotretinoin vagy 30 nappal azután, hogy hagyja abba. Ez megakadályozza, hogy a terhes beteg kapjon vért tartalmazó gyógyszer.

Egyes betegeknél, izotretinoin csökkenését okozhatja az éjszakai látást. Ez a probléma akkor fordulhat elő hirtelen. Ha ez mégis előfordul, ne vezessen, gépkezelői, vagy bármi mást, ami veszélyes lehet, ha nem tudja, hogy jól. Továbbá, kérdezze meg kezelőorvosát.

Az izotretinoin okozhat szárazság a szemét. Ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét hord, a szemed érzékenyebbek lehetnek rájuk ideje alatt szed izotretinoin és maximum 2 hét után abbahagyja a szedését. Hogy segítsen enyhíteni szárazság a szemek, kérdezze meg orvosát, hogy használhat-kenő megoldás, mint a műkönny. Ha a szem gyulladása lép fel, kérdezze meg orvosát azonnal.

Az izotretinoin okozhat szárazság a száj és az orr. Ideiglenes enyhítésére szájszárazság, használat cukormentes cukorkát, vagy gumi, olvad bit jég a szájában, vagy használja a nyál helyettesíti. Ha azonban a szájszárazság tovább több mint 2 hétig, kérdezze meg orvos vagy fogorvos. Folytatva a szájszárazság fokozhatja a fogászati ​​betegségek, köztük a fogszuvasodás, az ínysorvadás, és gombás fertőzések.

Kerülje Ha túl bőre a napfény, a szél, vagy a hideg időjárás. Bőre hajlamosabbak a leégés, szárazság, vagy irritáció, különösen az első 2 vagy 3 hetes kezelést követően. Azonban Ön vagy gyermeke ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak a bőrirritáció túlságosan szigorú. Ne használjon napfénylámpát vagy szolárium.

Annak érdekében, hogy az izotretinoin tökéletesen működik, használjon fényszűrő vagy fényvédő krémek a napvédő faktor (SPF), legalább 15 rendszeresen. Emellett viseljen védőruházatot és kalapok.

Az izotretinoin okozhat néhány ember, hogy izgatott, ingerlékeny, vagy jelenítse meg más rendellenes viselkedést. Ez is okozhat néhány ember, hogy az öngyilkossági gondolatok és tendenciák vagy arra, hogy többet nyomott. Ha a gyermek, vagy a gondozó bármelyikét észleli ezeket a mellékhatásokat, kérdezze meg orvosát azonnal.

Ez a gyógyszer fokozhatja nyomást a fejedben. Ez fokozhatja a látás elvesztése vagy súlyos agyi probléma. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha van egy rossz fejfájás, homályos látás, szédülés, hányinger vagy hányás, vagy görcsrohamok.

Súlyos bőrreakciók fordulhatnak elő ezzel a gyógyszerrel. Kérdezze orvosát, ha Ön vagy gyermeke bármilyen a következő tünetek a gyógyszer használata alatt: hólyagosodás, hámlás, vagy mozog a bőr, hidegrázás, hasmenés, viszketés, ízületi vagy izomfájdalom, kiütés, bőrpír elváltozások, gyakran lila központ, sebek, fekélyek, vagy fehér foltok a szájban vagy az ajkakon, vagy szokatlan fáradtság vagy gyengeség.

Az izotretinoin okozhat a csont vagy izom problémák, így ízületi fájdalom, izomfájdalom vagy merevség, vagy nehezen mozog. Lehet, hogy fáj alatt könnyebben durva sport. Lehet sokkal lassabban gyógyulnak. Ha ez a gyógyszer a gyermek, tájékoztassa az orvost, ha úgy gondolja, hogy gyermeke nem növekszik megfelelően.

Nagyon fontos, hogy Ön vagy gyermeke nem Waxot epilálás, hogy távolítsa el a hajat, miközben szed izotretinoin és 6 hónapig megállítása után. Az izotretinoin növelheti annak esélyét, hegesedés viasz epilálás.

Nagyon fontos, hogy Ön vagy gyermeke nem rendelkezik kozmetikai eljárások sima bőre (pl dermabrázió, lézer) szedésének izotretinoin és 6 hónapig megállítása után. Az izotretinoin növelheti annak esélyét, hegesedés ezeket az eljárásokat.

Ez a gyógyszer befolyásolhatja a vércukorszintet. Ha Ön vagy gyermeke cukorbeteg, és vegyük észre a változást az eredmények a vér vagy vizelet cukor tesztek, kérdezze meg orvosát.

Hasnyálmirigy-gyulladás léphet fel, amíg ezt a gyógyszert szedi. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke hirtelen és súlyos hasi fájdalom, hidegrázás, székrekedés, hányinger, hányás, láz, vagy szédülés.

Az izotretinoin okozhat néhány ember, hogy a nagyothallók pár héttel azután, hogy elkezd szedni. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke van halláskárosodás, folyamatos csengetés vagy zúgás, vagy bármely más, megmagyarázhatatlan zajok a fülben.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha fájdalom vagy érzékenység a has felső részén, világos széklet, sötét vizelet, étvágytalanság, hányinger, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, vagy sárga szemek vagy a bőr. Ezek tünetei lehetnek súlyos májbetegségben szenved.

Tájékoztassa orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke hasi vagy gyomorfájdalom, rektális vérzés, vagy súlyos hasmenés. Ezek tünetei lehetnek egy súlyos állapot, amelyet a gyulladásos bélbetegség.

Ez a gyógyszer okozhat súlyos allergiás reakciók, beleértve az anafilaxia. Az anafilaxia is életveszélyes lehet és azonnali orvosi ellátást igényel. Hívja fel orvosát azonnal, ha van egy kiütés, viszketés, bőrpír, fájdalom, vagy bőrviszketés, légzési nehézség, nyelési vagy bármely duzzanat a kéz, arc, száj vagy használata közben ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer FD & C Yellow No.5 (tartrazin), amelyek allergiás reakciót okozhatnak, beleértve az asztmát, az egyes emberek. Ezt a reakciót gyakrabban látható, akik szintén allergiája van aszpirin.

Ez a gyógyszer csökkenti a számát bizonyos típusú vérsejtek a szervezetben. Emiatt Ön vagy gyermeke vérzik vagy könnyebben kaphat fertőzést. Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat, ne legyenek közel, akik betegek, vagy fertőzések. Gyakran mosson kezet. Maradj távol durva sport vagy egyéb helyzetekben, ahol lehet sérült, vágott, vagy sérült. Ecset és fogselyem a fogak gyengéden. Legyen óvatos, ha az éles tárgyak, beleértve a borotvák és köröm ollóval.

Együtt a szükséges hatást, a gyógyszer okozhat nem kívánt hatásokat. Bár nem minden ilyen mellékhatások fordulhatnak elő, ha mégis fellépnének orvosi ellátásra lehet szüksége.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha az alábbi mellékhatások jelentkeznek

Egyes mellékhatások léphetnek fel, melyek általában nem igényelnek orvosi figyelmet. Ezek a mellékhatások elmúlnak a kezelés során, mint a szervezet alkalmazkodik a gyógyszerhez. Továbbá, az egészségügyi szakember tudja, hogy meséljek módja, hogy megakadályozzák vagy csökkentik bizonyos ezeket a mellékhatásokat. Kérdezze meg az egészségügyi szakembert, ha az alábbiak bármelyikét mellékhatások tovább tartanak vagy kellemetlenné válnak, vagy ha bármilyen kérdése van rájuk

Egyéb fel nem sorolt ​​mellékhatást is előfordulhatnak egyes betegeknél. Ha bármilyen egyéb hatások, kérdezze meg az egészségügyi szakember.