hogyan sarcoidosis diagnosztizálni?

Orvosa diagnosztizálja sarcoidosis alapján a kórtörténetét, a fizikális vizsgálat, és a vizsgálati eredményeket. Ő fog keresni granuloma (gyulladt csomók) a szervekben. Orvosa is megpróbálja kizárni egyéb lehetséges okait a tünetek.

Az orvos kérheti, részletes kérdést a kórtörténetét. Például ő is megkérdezi, hogy

Expozíció berilliumfém és szerves por okozhat gyulladt csomók a tüdejében, hogy néz ki, mint a granuloma sarcoidosisban. Azonban ezek a csomók jelei más feltételeket.

Kórtörténet

Orvosa ellenőrizni fogja, hogy jelek és tünetek sarcoidosis. Jelek és tünetek közé tartoznak a vörös dudorok a bőrön; duzzadt nyirokcsomók megnagyobbodott máj, lép, vagy nyálmirigy vagy bőrpír a szemébe. Orvosa is ellenőrizni fogja a többi okait a tünetek.

Fizikai vizsga

Lehet, hogy orvosa hallgatni a tüdő és a szív. Rendellenes légzés vagy szívverés hangokat lehet a jele, hogy a sarcoidosis befolyásolja a tüdő vagy a szív.

Lehet, vizsgálatok megerősítik a diagnózist, és hogy megtudja, hogyan sarcoidosis hatással van rád. Vizsgálatok közé a mellkas röntgen, légzésfunkciós vizsgálatok, biopszia és egyéb vizsgálatok értékelésére szervi károsodás.

A mellkasi röntgenfelvételen egy fájdalommentes teszt, amely létrehozza képek a szerkezetek belsejében a mellkas, mint például a szívet és a tüdőt. A vizsgálat során bizonyítható granuloma vagy megnagyobbodott nyirokcsomók a mellkasát. Mintegy 95 százaléka az emberek, akik a sarcoidosis kóros mellkasi röntgent.

Légzésfunkciós vizsgálatok mérni, hogy mennyi levegőt tud lélegezni, és ki, milyen gyorsan tud lélegezni a levegőt, és milyen jól a tüdő oxigént szállítani a vért. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a sarcoidosis befolyásolja a tüdőbe.

Orvosa a biopszia, hogy erősítse meg a diagnózist, vagy egyéb okok kizárásához a tünetek. A biopszia során vesz egy kis mintát szövet egyik érintett szervek.

Általában az orvosok megpróbálják biopszia szervek, amelyek legkönnyebben elérni. A példák közé tartoznak a bőrt, szakadás mirigyek, vagy a nyirokcsomók, amelyek csak a bőr alatt.

Ha ez nem lehetséges, a kezelőorvosa által alkalmazott pozitronemissziós tomográfiás (PET) vizsgálat területek meghatározását biopszia. Ehhez a vizsgálathoz egy kis mennyiségű radioaktív anyagot fecskendeznek be a vénába, általában a karját.

Az anyag, ami energiát szabadít fel, áthalad a vér és összegyűlik szervek vagy szövetek. Speciális kamerák érzékelni az energiát, és alakítani háromdimenziós (3D) képek.

Ha légzésfunkciós vizsgálatok, mellkas x ray jeleit mutatja sarcoidosis a tüdőben, orvosa csinál egy bronchoscopia (bron-KOS-ko-pisi), hogy egy kis mintát a tüdőszövet.

Ezen eljárás során egy vékony, hajlékony csövet vezetünk az orron keresztül (vagy néha a szája), le a torkán, és a légutakba, hogy elérje a tüdőszövet. (További információért keresse fel az egészségügyi témák Bronchoscopia cikket.)

Azt is lehet, hogy más vizsgálatok értékelésére szervi károsodások és megtudja, hogy kezelésre van szüksége. Például az orvos ajánlhat vérvizsgálatot és / vagy EKG (elektrokardiogram).

Ha diagnosztizáltak sarcoidosis, akkor megjelenik egy szemész (szemorvos), akkor is, ha nincs szem tünetei. Ebben sarcoidosis, szemkárosodás léphet fel tünetmentes.

Ez azt mutatja, hogy római, a végrehajtó és a felesége, megbirkózott rendelkező sarcoidosis. Bár ő nem volt tünete, római tanult ő sarcoidosis a tüdőben eredményeként tesztelés történik más okból.

Előtt diagnosztizálták sarcoidosis, római még soha nem hallott a betegség. Körülbelül 5 éve a diagnózist, kezdte, amelynek tünetei. A tünetek kezdődött a száraz köhögés, amely krónikussá vált egy évvel azután, hogy először alakult.

Képtelen egy mondat nélkül köhögés, római elkezdett kezelésére használt gyógyszer neki sarcoidosis. Is, ő kezdett összpontosítani követően az egészséges életmód, beleértve a táplálkozás is, és a fizikai aktivitás. Az alábbi neki a kezelési tervet és így életmódbeli változások, római képes élni a teljes, aktív életet.

További információt élő és kezelése sarcoidosis, menj az egészségügyi témák Sarcoidosis cikket.

A diagnosztikai vizsgálatok