guargumi: felhasználás, mellékhatások, kölcsönhatások és figyelmeztetések

Cyamopsis psoraloides, Cyamopsis tetragonoloba, Cyamopsis tetragonolobus, élelmi rost, Dolichos psoraloides, Farine de guar, Fibre alimentaire, Goma Guar, Gomme de guar, Gomme de a Jaguar, a guar liszt, indiai guar növény, Jaguar Gum, Psoralea tetrazo ..; Lásd az összes nevet Cyamopsis psoraloides, Cyamopsis tetragonoloba, Cyamopsis tetragonolobus, élelmi rost, Dolichos psoraloides, Farine de guar, Fibre alimentaire, Goma Guar, Gomme de guar, Gomme de a Jaguar, a guar liszt, indiai guar növény, Jaguar Gum, Psoralea tetragonoloba; elrejtése nevek

A guar-gumi egy szál a magból a guar növény; Guar-gumi használják hashajtóként. Azt is kezelésére használt hasmenés, irritábilis bél szindróma (IBS), elhízás, és a cukorbetegség, az csökkenti a koleszterin, és megakadályozza a “a verőerek” (ateroszklerózis); Az ételek és italok, guargumi használják megvastagodása, stabilizáló-, szuszpendáló-, és a kötőanyag; A gyártás, guargumi használunk kötőanyagként, tabletta, és mint sűrítőszert testápolók és krémek.

A guar gumi egy szál, amely normalizálja a nedvességtartalma a széklet, elnyeli a felesleges folyadék a hasmenés, és enyhítik a széklet a székrekedés. Azt is segíthet csökkenteni a koleszterin mennyiségét, és a glükóz, hogy felszívódik a gyomorban és a belekben; Van némi érdeklődés a guargumi fogyás, mert kitágul a bélben, ami a teltségérzés. Ez csökkenti az étvágyat.

Esetleg Hatékony fo; Székrekedés. Figyelembe guargumi szájon tűnik enyhíti a székrekedést egyeseknél; Hasmenés. Hozzáadása egy adott guargumi termék (Benefiber Novartis Nutrition) a szondatápok képlet a kritikus állapotú betegek megrövidítheti hasmenése és számának csökkentése híg széklet. Ez a guargumi termék is megjelenik, hogy lerövidíti hasmenése gyermekekben hasmenést. Azonban, guargumi úgy tűnik, nem javítja a hasmenés felnőttekben kolera; A magas koleszterinszint (hypercholesterinaemia). Figyelembe guargumi tűnik, hogy csökkentse a koleszterin-szintet az emberek a magas koleszterinszint. A guargumi és pektin, hozott kis mennyiségű oldhatatlan rost, továbbá csökkenti a teljes és a “rossz” alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, de ez nem változtat a “jó” nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin és más vérzsírok úgynevezett trigliceridek; A magas vérnyomás (hipertónia). Figyelembe guargumi minden étkezés csökkentheti a vérnyomást az emberek a magas vérnyomás. Ugyanakkor a hatások a guargumi úgy tűnik, hogy kevesebb, mint a hatása psyllium maghéj; Irritábilis bél szindróma (IBS). Figyelembe guargumi szájon csökkentheti hasi fájdalom és javítja bélműködést, és az életminőség emberek IBS; Esetleg Hatástalan fo; Fogyás. Figyelembe guargumi szájon úgy tűnik, nem segít az embereknek a fogyásban; Elegendő bizonyíték fo; Megelőzése hasmenés miatt a rák kezelés (kemoterápia). A korai kutatások szerint hozzátéve guargumi a probiotikus Lactobacillus rhamnosus GG nem csökkenti a hasmenés emberek a rákellenes terápiában részesülő a gyógyszert 5-fluor-uracil; Cukorbetegség. Néhány korai kutatások arra utalnak, hogy figyelembe guargumi étkezés csökkenthetik az étkezés utáni vércukorszintet embereknél 1. típusú diabetes. A hatékonyság a guargumi a 2. típusú cukorbetegség nem tisztázott, mint a kutatás ezen a területen már az ütköző; Májbetegség terhesség alatt (intrahepaticus cholestasis). A korai kutatások arra utalnak, hogy a vevő egy bizonyos granulált guargumi termék (Guarem) nem csökkenti a viszketést, vagy javítja májfunkciót terhes nők egy bizonyos májbetegség nevű intrahepaticus cholestasis; Érelmeszesedés (atherosclerosis); Egyéb feltételek. Több bizonyítékra van szükség, hogy értékelje a hatékonyságát guargumi e célra.

A guargumi valószínűleg biztonságos a legtöbb ember, ha szájon át, legalább 8 dl folyadékot. A víz fontos, mert csökkenti annak az esélyét, fulladás vagy a fejlődő elzáródást a bélben; Mellékhatások közé emelkedett gáztermelés, hasmenés, laza széklet. Ezek a mellékhatások általában csökkennek, vagy megszűnnek, miután több napos használat. Nagy dózisú guargumi vagy nem iszik elég folyadékot a dózis guargumi okozhat a nyelőcső elzáródását és a belek; Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések: Terhesség és szoptatás: Figyelembe guargumi terhesség alatt jellemző mennyiségek valószínűleg biztonságos. De nem tudunk eleget a biztonsági figyelembe guargumi szoptatás alatt. Legyen a biztonság kedvéért, és ne használja; Diabetes: guar-gumi lehet csökkenteni a vércukorszintet néhány ember. Figyeljétek jelei alacsony vércukorszint (hipoglikémia), és ellenőriznie kell a vércukorszintjét óvatosan, ha cukorbeteg, és használja a guargumi; Gasztrointesztinális (GI) obstrukció: Ne szedje a guargumi, ha van egy állapot, ami miatt elzáródás vagy szűkület a nyelőcső vagy a belekben; Alacsony vérnyomás: A guar-gumi lehet, csökkentik a vérnyomást. Elméletileg, figyelembe guargumi tehetik vérnyomás lesz túl alacsony az alacsony vérnyomás; Sebészet: Mivel a guargumi befolyásolhatja a vércukorszint, van egy aggodalom, hogy ez zavarhatja a glikémiás kontroll alatt és a műtét után. Hagyja abba a guargumi, legalább 2 héttel a tervezett műtét.

Etinilösztradiol egy formája az ösztrogén, ami bizonyos ösztrogén termékek és fogamzásgátló tabletták. A guargumi csökkentheti mennyit etinilösztradiol a test elnyeli. Figyelembe guargumi együtt ösztrogén-tartalmú gyógyszerek csökkenthetik a hatékonyságát az ösztrogén.

A guargumi csökkentheti a vércukorszintet. Cukorbetegség gyógyszerek is használják, hogy a vércukorszint csökkentésére. Figyelembe guargumi együtt cukorbetegség gyógyszerek okozhat a vércukorszintje, hogy menjen túl alacsony. Ellenőriznie kell a vércukorszintjét szorosan. Az adagot a cukorbetegség gyógyszeres esetleg meg kell változtatni; Bizonyos gyógyszerek használt cukorbetegség közé glimepirid (Amaryl) gliburid (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), inzulin, pioglitazon (Actos), roziglitazon (Avandia), klórpropamid (Diabinese), glipizid (glükotrol) tolbutamid (Orinase) és mások .

A guargumi csökkentheti, hogy mennyi a metformin a test elnyeli. Figyelembe guargumi együtt metformin csökkenti a hatékonyságát a metformin.

A guargumi csökkentheti mennyit penicillin a test elnyeli. Figyelembe guargumi együtt penicillin csökkenti a képességét, a penicillin a fertőzések leküzdésében.

Vannak, akik attól tartanak, hogy a guargumi csökkenti mennyit digoxin a test elnyeli. De nem valószínű, hogy a guargumi jelentősen befolyásolja a digoxin felszívódását.

A következő adagot vizsgálták tudományos KUTATÁS; BY MOUT; Székrekedés: 12 gramm naponta. Kezdjük egy kis adag 4 g naponta, és növelheti az adagot lassan, idővel, hogy korlátozza a nemkívánatos gyomor-bél (GI) mellékhatások; Cukorbetegség: napi 15 grammot; A magas koleszterinszint: 15 gramm naponta guargumi és pektin kombinálva 5 gramm oldhatatlan rostok; Irritábilis bél szindróma (IBS): 5 gramm részlegesen hidroiizáit guargumi (PHGG). PHGG guargumi, melyek kémiailag kezelték, hogy feloldódjon a folyadékokban, nehogy bontásban sav vagy hő.

Referenciák

Adam, T. C. és Westerterp-Plantenga, M. S. glukagon szerű peptid-1-kibocsátási és jóllakottság után tápanyag kihívás normál súlyú és elhízott egyéneken. Br.J.Nutr. 200; 93 (6): 845-851.

Adkin, DA, Kenyon, CJ, Lerner, EI, Landau, I., Strauss, E., Caron, D., Penhasi, A. Rubinstein, A., és Wilding, IR használata szcintigráfia, hogy “bizonyíték koncepciója “az új poliszacharid készítmények tervezett vastagbél gyógyszeradagoló. Pharm.Res. 199; 14 (1): 103-107.

Alam, NH, Ashraf, H., Sarker, SA, Olesen, M., Troup, J., Salam, MA, Gyr, N., és Meier, R. hatásossága részlegesen hidroiizáit guargumi hozzáadott orális rehidratáló oldat a kezelés a súlyos kolera felnőtteknél. Emésztés 200; 78 (1): 24-29.

Alam, NH, Meier, R., Rausch, T., Meyer-Wyss, B., Hildebrand, P., Schneider, H., Bachmann, C., Minder, E., Fowler, B., és Gyr, K . hatásai egy részlegesen hidroiizáit guargumi a bélből való felszívódását a szénhidrát, fehérje és zsír: egy kettős-vak kontrollos vizsgálatban önkéntesekben. Clin.Nutr. 199; 17 (3): 125-129.

Alam, N. H., Meier, R., Sarker, S. A., Bardhan, P. K., Schneider, H., és Gyr, N. részlegesen hidrolizált guargumi kiegészített aprított csirke étrend tartós hasmenés: a randomizált, kontrollált vizsgálatban. Arch.Dis.Child 200; 90 (2): 195-199.

Alam, NH, Meier, R., Schneider, H., Sarker, SA, Bardhan, PK, Mahalanabis, D., Fuchs, GJ, és Gyr, N. Részlegesen hidrolizált guargumi kiegészített orális rehidratáló oldat az akut hasmenés gyermekeknél. J.Pediatr.Gastroenterol.Nutr. 200; 31 (5): 503-507.

Altaf, S. A., Yu, K., Parasrampuria, J., és a Friend, D. R. guar-gumi-alapú hatóanyag-leadású diltiazem. Pharm.Res. 199; 15 (8): 1196-1201.

Anderson, J. W. élelmi rost, komplex szénhidrát és a koszorúér-betegség. Can.J.Cardiol. 199; 11 Suppl G: 55G-62g.

Aro, A., Uusitupa, M., Voutilainen, E., és Korhonen T. hatásai guargumi férfiakban hypercholesterolaemiás. Am.J.Clin.Nutr. 198; 39 (6): 911-916.

Aro, A., Uusitupa, M., Voutilainen, E., Hersio, K., Korhonen, T., és Siitonen, O. Javított diabeteses kontroll és hipokoleszterinémiás által kiváltott hosszú távú étrendi kiegészítés guargumi 2-es típusú ( inzulin-független) cukorbetegség. Diabetologia 198; 21 (1): 29-33.

Arsenio, L., Cavalli Sforza, L. T., Magnati, G., és rétegek, A. [klinikai vizsgálatban a használata egy proteinmentesített guar liszt az elhízás kezelésére]. Acta Biomed.Ateneo.Parmense. 198; 52 (4): 149-157.

Babu, G. V., Himasankar, K., Kumar, N. R. és Murty, K. V. hatása vastagbél lebomlása poliszacharid az orális biohasznosulása teofillin ellenőrzött felszabadulását hidrofil mátrixok. Boll.Chim.Farm. 200; 142 (10): 454-460.

Bazzano, L. A. hatásai oldható diétás rost az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin és a szívkoszorúér betegség kockázatának. Curr.Atheroscler.Rep. 200; 10 (6): 473-477.

Beattie, VA, Edwards, CA, Hosker, JP, Cullen, DR, Ward, JD, és olvassa el, NW-e hozzá rost az alacsony energiafogyasztás, a magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú diéta számára semmilyen előnyt a gazdálkodás újonnan diagnosztizált túlsúlyos II típusú cukorbetegek? Br.Med.J. (Clin.Res.Ed) 4-23-198; 296 (6630): 1147-1149.

Behall, K. M. hatása oldható rostok a plazma lipidek, glükóz toleranciát és ásványi anyagok egyensúlyát. Adv.Exp.Med.Biol. 199; 270: 7-16.

Behall, K. M., Scholfield, D. J., McIvor, M. E., Van Duyn, M. S., Leo, T. A., Michnowski, J. E. Cummings, C. C. és Mendeloff, A. I. Effect guargumi ásványi egyenlegek NIDDM felnőttek. Diabetes Care 198; 12 (5): 357-364.

Belo, G. M., Diniz, Ada S., és Pereira, A. P. [hatása részben hidrolized guar-gumi a kezelés a funkcionális székrekedés között kórházi betegek]. Arq Gastroenterol. 200; 45 (1): 93-95.

Bengmark, S. immunonutríció: szerepe biosurfactants, rost, és probiotikus baktériumokat. Táplálkozás 199; 14 (7-8): 585-594.

Bhardwaj, P. K., Dasgupta, D. J., Prashar, B. S. és Kaushal, S. S. Hatékony az LDL koleszterin őshonos növényi termék. J.Indian Med.Assoc. 199; 92 (3): 80-81.

Birketvedt, G. S., Shimshi, M., Erling, T., és Florholmen J. tapasztalatok három különböző rost-kiegészítők súlycsökkentés. Med Sci Monit. 200; 11 (1): I5-I8.

Blackburn, N. A. és Johnson, I. T. A hatás a guar-gumi a viszkozitása a gyomor tartalmát, és a glükóz felvételét a perfundált jejunum a patkány. Br.J.Nutr. 198; 46 (2): 239-246.

Blackburn, N. A., Holgate, A. M., és olvassa el, N. W. Van guargumi javítja az étkezés utáni hiperglikémia emberben csökkenti a vékonybél érintkezési felület? Br.J.Nutr. 198; 52 (2): 197-204.

Blackburn, N. A., Redfern, J. S., Jarjis, H., Holgate, A. M., Hanning, I., Scarpello, J. H., Johnson, I. T., és Read, N. W. hatásmechanizmusa guargumi a glükóz tolerancia javítására, az emberben. Clin.Sci. (Lond) 198; 66 (3): 329-336.

Blake, D. E., Hamb, C. J., Frost, P. G., Judd, P. A. és Ellis, P. R. kenyér kiegészített depolimerizált guar-gumi csökkenti a plazma koleszterin koncentrációja hiperkoleszterinémiás emberekben. Am.J.Clin.Nutr. 199; 65 (1): 107-113.

Brennan, C. S. élelmi rost, glikémiás választ, és a cukorbetegség. Mol Nutr Food Res 200; 49 (6): 560-570.

Bruttomesso, D., Briani, G., Bilardo, G., Vitale, E., Lavagnini, T., Marescotti, C., Duner, E., Giorato, C, és Tiengo, A. Az középtávon hatás a természetes vagy ásványi nyersanyag kitermelő élelmi rostok a plazma aminosav és lipidek 1-es típusú cukorbetegek. Diabetes Res.Clin.Pract. 2-15-198; 6 (2): 149-155.

Burrows, R. F., Clavisi, O., és Burrows, E. kezelésére szolgáló beavatkozásokat cholestasisnak terhesség (Cochrane Review). Cochrane Database.Syst Rev 200; 4: CD000493.

Butt, M. S., Shahzadi, N., Sharif, M. K. és Nasir, M. guar-gumi: csoda terápia hypercholesterinaemia, hyperglykaemia és az elhízás. Crit Rev.Food Sci.Nutr. 200; 47 (4): 389-396.

Calvo-Rubio, Burgos M., Montero Perez, FJ, Campos, Sanchez L., Barco, Enriquez C., Ruiz, Aragon J. és Tapia, Berbel G. [Use guargumi kiegészítéseként a szokásos étrend 2. típusú cukorbetegség. A hosszú távú vizsgálat]. Aten.Primaria 198; 6 Spec No: 20-5: 28.

Cameron-Smith, D., Collier, G. R., és O’Dea, K. hatása oldható diétás rost a viszkozitása gasztrointesztinális tartalmát, és az akut glikémiás választ a patkány. Br.J.Nutr. 199; 71 (4): 563-571.

Castro, I. A., Monteiro, V. C., Barroso, L. P. és Bertolami, M. C. Effect eikozapentaénsav / dokozahexaénsav zsírsavak és oldható rostok vérzsír egyének sorolt ​​különböző szintű lipidemia. Táplálkozás 200; 23 (2): 127-137.

Chourasia, M. K. és Jain, S. K. Pharmaceutical megközelítések vastagbél célzott gyógyszeradagoló rendszerekkel. J.Pharm.Pharm.Sci. 200; 6 (1): 33-66.

Chourasia, M. K. és Jain, S. K. poliszacharidok vastagbélrák célzott gyógyszeradagoló. Drug Deliv. 200; 11 (2): 129-148.

Cicero, AF, DeRosa, G., Manca, M., Bove, M., Borghi, C. és Gaddi, AV különböző hatása útifű és guar étrendi kiegészítés vérnyomás ellenőrzése a hipertóniás túlsúlyos betegeknél: egy hat hónapos, randomizált klinikai vizsgálatban. Clin.Exp.Hypertens. 200; 29 (6): 383-394.

Cohen, M., Leong, V. W., Lazac, E., és Martin, F. I. szerepe guar és élelmi rost kezelésében cukorbetegség. Med.J.Aust. 1-26-198; 1 (2): 59-61.

Demin, A. A. és Mitrokhin, V. E. [hatékonyságát a kombinált kezelés hypercholesterinaemia A gemfibrozil és a guargumi]. Kardiologiia. 199; 33 (6): 26-28.

Diaferia, A., Nicastri, P. L., Tartagni, M., Loizzi, P., Iacovizzi, C. és Di Leo A. urzodezoxikólsav terápia terhes nők cholestasis. Int.J.Gynaecol.Obstet. 199; 52 (2): 133-140.

Dikeman, C. L., Murphy, M. R. és Fahey, G. C. Jr. élelmi rostok befolyásolják viszkozitása megoldások és szimulált emberi gyomor és vékonybél digesta. J Nutr 200; 136 (4): 913-919.

Edwards, C. A., Blackburn, N. A., Craigen, L., Davison, P., Tomlin, J., Sugden, K., Johnson, I. T., és olvassa el, N. W. viszkozitása élelmiszer íny in vitro meghatározva fűződő hipoglikémiás intézkedéseket. Am J Clin Nutr 198; 46 (1): 72-77.

Ellis, P. R., Dawoud, F. M., és Morris, E. R. vércukor, plazma inzulin és a szenzoros válaszokat guar-tartalmú búza kenyerek: hatásai molekulatömeg és részecskemérete guargumi. Br.J.Nutr. 199; 66 (3): 363-379.

Ellis, P. R., Kamalanathan, T., Dawoud, F. M., furcsa, R. N. és Coultate, T. P. értékelése guar keksz használható a cukorbetegség kezelésének módját: vizsgálatok élettani hatásai és az ízt nem diabetikus önkéntesek. Eur.J.Clin.Nutr. 198; 42 (5): 425-435.

Fairchild, R. M., Ellis, P. R., Byrne, A. J., Luzio, S. D., és Mir, M. A. Egy új gabonapehely tartalmazó guargumi csökkenti az étkezés utáni plazma glükóz és inzulin koncentráció a normál súlyú emberi alanyok. Br.J.Nutr. 199; 76 (1): 63-73.

Fernandez, M. L. különböző mechanizmus a plazma LDL-csökkentő által diétás rost a tengerimalac: specifikus hatásait pektin, guargumi, és psyllium. J.Lipid Res. 199; 36 (11): 2394-2404.

Fernandez, M. L., Vergara-Jimenez, M., Conde, K., Behr, T., és Abdel-Fattah, G. rendelet az apolipoprotein-B-t tartalmazó lipoproteinek által diétás oldható rost tengerimalacoknál. Am.J.Clin.Nutr. 199; 65 (3): 814-822.

Frezza, M., Pozzato, G., Chiesa, L., Stramentinoli, G., és di Padova, C. visszaírása intrahepatikus cholestasis terhesség utáni nők magas dózisú S-adenozil-L-metionin adagolásra. Hepatology 198; 4 (2): 274-278.

Fried, M., Erlacher, U., Schwizer, W., Lochner, C., Koerfer, J., Beglinger, C., Jansen, JB, Lamers, CB, Harder, F., Bischof-Delaloye, A., és. Szerepe kolecisztokinin szabályozásában gyomor kiürülését és a hasnyálmirigy enzimszekréció emberben. Tanulmányok a kolecisztokinin-receptor antagonista loxiglumid. Gastroenterology 199; 101 (2): 503-511.

Fuessl, H. S., Williams, G., Adrian, T. E., és Bloom, S. R. Guar rászórjuk étel: hatása a glikémiás kontroll, plazma lipidek és a bél hormonok nem inzulinfüggő diabéteszes betegek. Diabet.Med. 198; 4 (5): 463-468.

Giannini, E. G., manysi, C., Dulbecco, P., és Savarino, V. szerepe részlegesen hidroiizáit guargumi kezelésére irritábilis bél szindróma. Táplálkozás 200; 22 (3): 334-342.

Groop, P. H., Groop, L., Totterman, K. J. és Fyhrquist, F. közötti kapcsolat változások GIP-koncentrációkat és a változások az inzulin és a C-peptid-koncentráció után guargumi terápiát. Scand.J.Clin.Lab Invest 198; 46 (6): 505-510.

Gulliford, M. C., Pover, G. G., Bicknell, E. J. és Scarpello, J. H. Guar késlelteti kalcium bélből történő felszívódását az emberben. Eur.J.Clin.Nutr. 198; 42 (5): 451-454.

Gylling, H. és Miettinen, T. A. kombinált kezelés sztatinok. Curr.Opin.Investig.Drugs 200; 3 (9): 1318-1323.

Gylling, H., Riikonen, S., Nikkilä, K., Savonius, H., és Miettinen, T. A. Orális guargumi kezelésére intrahepatikus cholestasis és pruritus terhes nők: hatását a szérum kolesztanol és más, nem-koleszterin szterinek. Eur.J.Clin.Invest 199; 28 (5): 359-363.

Hadley, S. K. és Gaarder, S. M. kezelése irritábilis bél szindróma. Am Fam.Physician 12-15-200; 72 (12): 2501-2506.

Halama, W. H. és Mauldin, J. L. disztális nyelőcső elzáródás miatt guargumi készítmény (Cal-Ban 3000). South.Med.J. 199; 85 (6): 642-645.

Hansen, W. E., Maurer, H., Vollmar, J., és Bräuning, C. guargumi epe: hatások a posztprandiális epehólyag-összehúzódás és a szérum epesavak az emberben. Hepatogastroenterology 198; 30 (4): 131-133.

Harju, E. Metabolikus problémák után gyomor műtét. Int.Surg. 199; 75 (1): 27-35.

Haskell, W. L., Spiller, G. A., Jensen, C. D., Ellis, B. K., és Gates, J. E. szerepe vízben oldódó élelmi rost kezelésében emelkedett plazma koleszterin egészséges egyénekben. Am J Cardiol. 2-15-199; 69 (5): 433-439.

Heijnen, M. L., van Amelsvoort, J. M. és Weststrate, J. A. kölcsönhatása fizikai szerkezete és amilóz: amilopektin arány élelmiszerek az étkezés utáni glükóz és az inzulin választ egészséges egyénekben. Eur.J.Clin.Nutr. 199; 49 (6): 446-457.

Heini, AF, Lara-Castro, C., Schneider, H., Kirk, KA, Considine, RV, és Weinsier, RL Effect hidrolizált guar rost éhomi és étkezés utáni jóllakottság és a jóllakottság hormonok: a kettős-vak, placebo-kontrollos tárgyalás alatt ellenőrzött fogyás. Int.J.Obes.Relat Metab Disord. 199; 22 (9): 906-909.

Higham, S. E. és Read, N. W. A hatás lenyelés guargumi szóló ileostomia szennyvizet. Br.J.Nutr. 199; 67 (1): 115-122.

Hoad, CL, Rayment, P., Spiller, RC, Marciani, L., Alonso, Bde C., Traynor, C., Mela, DJ, Peters, a HP és Gowland, PA in vivo képalkotó intragasztrikus zselatinnal és annak hatása a jóllakottság emberben. J. Nutr. 200; 134 (9): 2293-2300.

Holman, R. R., Steemson, J., Darling, P., és Turner, R. C. Nincs glikémiás részesülnek guar beadás NIDDM. Diabetes Care 198; 10 (1): 68-71.

Holt, S., irány R. C, Carter, D. C., Prescott, L. F., és Tothill, P. Effect gél rost gyomor kiürülését és a glükóz felszívódását és a paracetamol. Lancet 3-24-197; 1 (8117): 636-639.

Homann, H. H., KEMEN, M., Fuessenich, C., Senkal, M., és Zumtobel, V. csökkentése hasmenés előfordulási által oldható rost kapó betegeknél teljes vagy kiegészítő enterális táplálkozás. JPEN J.Parenter.Enteral Nutr. 199; 18 (6): 486-490.

Huang, C. T., Gopalakrishna, G. S. és Nichols, B. L. Fiber, bél szterinek és vastagbélrák. Am.J.Clin.Nutr. 197; 31 (3): 516-526.

Hunninghake, DB, Miller, VT, Larosa, JC, Kinosian, B., Jacobson, T., Barna, V., Howard, WJ, Edelman, DA, és O’Connor, RR hosszú távú kezelése a hypercholesterinaemia és élelmi rost . Am.J.Med. 199; 97 (6): 504-508.

Jacobs L. R. közötti kapcsolat élelmi rost és a rák: anyagcsere, fiziológiai, és celluláris mechanizmusokat. Proc Soc Exp.Biol.Med 198; 183 (3): 299-310.

Jenkins, D. J., Leeds, A. R., Gassull, M. A., Cochet, B., és Alberti, G. M. csökkenése az étkezés utáni inzulin és glükóz koncentrációkat guar és pektin. Ann.Intern.Med. 197; 86 (1): 20-23.

Jenkins, D. J., Newton, C., Leeds, A. R., és Cummings, J. H. hatása pektin, guar-gumi, és a búza rost a szérum-koleszterin. Lancet 5-17-197; 1 (7916): 1116-1117.

Jenkins, D. J., Wolever, T. M., Haworth, R., Leeds, A. R., és Hockaday, T. D. guar-gumi a cukorbetegség. Lancet 11-13-197; 2 (7994): 1086-1087.

Johansen, K. vizelet csökkent glükóz kiválasztódását és plazma koleszterin szint, nem inzulinfüggő diabéteszes betegek guar. Diabete Metab 198; 7 (2): 87-90.

Jones, D. B., Slaughter, P., Lousley, S. Carter, R. D., Jelfs, R., és Mann, J. I. Alacsony dózisú guar javítja cukorszintjét. J.R.Soc.Med. 198; 78 (7): 546-548.

Jones, K. L., Macintosh, C., Su, Y. C. Wells, F., Chapman, I. M., Tonkin, A., és Horowitz, M. guar-gumi csökkenti az étkezés utáni alacsony vérnyomás az idősebbeknél. J.Am.Geriatr.Soc. 200; 49 (2): 162-167.

Kenyon, C. J., Nardi, R. V., Wong, D., Hooper, G., Wilding, I. R., és barátja, D. R. vastagbélbe szállítási dexametazon: a pharmacoscintigraphic értékelést. Aliment.Pharmacol.Ther. 199; 11 (1): 205-213.

Khan, A. R., Khan, G. Y., Mitchel, A., és Qadeer, M. A. hatása guargumi vérzsír. Am.J.Clin.Nutr. 198; 34 (11): 2446-2449.

Kovács, EM, Westerterp-Plantenga, MS, Saris, WH, Goossens, I., Geurten, P., és Brouns, F. A hatás hozzáadásával módosított guargumi egy alacsony energiájú félszilárd étkezés étvágy és a testsúly veszteség . Int.J.Obes.Relat Metab Disord. 200; 25 (3): 307-315.

Kovács E. M., Westerterp-Plantenga, M. S., Saris, W. H., Melanson, K. J., Goossens, I., Geurten, P., és Brouns, F. Egyesületek között spontán étkezés megindítására és vércukorszint dinamika túlsúlyos férfiak negatív energia-egyensúly. Br.J.Nutr. 200; 87 (1): 39-45.

Kovács, EM, Westerterp-Plantenga, MS, Saris, WH, Melanson, KJ, Goossens, I., Geurten, P., és Brouns, F. A hatás a guargumi Amellett, hogy egy félig szilárd étkezés étvágy kapcsolódó vércukorszint, a fogyókúra férfiak. Eur.J.Clin.Nutr. 200; 56 (8): 771-778.

Krarup, T. és Sestoft, L. [való hatás hiánya guargumi (Slocose) A vér glükóz-inzulinnal kezelt diabetes mellitus]. Ugeskr.Laeger 11-3-198; 142 (45): 2979-2981.

Krishnaiah, Y. S., Indira, Muzib Y., és Bhaskar, P. in vivo kiértékelését guargumi-alapú vastagbél-célzott hatóanyag-leadó rendszerek ornidazole egészséges humán önkéntesekben. J.Drug Cél 200; 11 (2): 109-115.

Krishnaiah, Y. S., Satyanarayana, V., Dinesh, Kumar B., Karthikeyan, R. S., és Bhaskar, P. in vivo kiértékelését guargum alapú vastagbél célzott orális gyógyszerhordozó rendszerek celekoxib emberi önkéntesekben. Eur.J.Drug Metab Pharmacokinet. 200; 27 (4): 273-280.

Krishnaiah, Y. S., Satyanarayana, V., Dinesh, Kumar B., Karthikeyan, R. S., és Bhaskar, P. in vivo farmakokinetikai humán önkéntesek: orális beadása guar-gumi-alapú vastagbél célzott 5-fluor-uracil tablettát. Eur.J.Pharm.Sci. 200; 19 (5): 355-362.

Krishnaiah, YS, Veer, Raju P., Dinesh Kumar B., Jayaram, B., Rama, B., Raju, V., és Bhaskar, P. farmakokinetikai értékelése guargumi-alapú vastagbél célzott orális gyógyszeradagoló rendszerek a metronidazol egészséges önkénteseken. Eur.J.Drug Metab Pharmacokinet. 200; 28 (4): 287-294.

Krishnaiah, Y. S., megfordul, Raju P., Dinesh, Kumar B., Satyanarayana, V., Karthikeyan, R. S., és Bhaskar, P. farmakokinetikai értékelését guargumi-alapú vastagbél-célzott hatóanyag-leadó rendszerek mebendazol egészséges önkéntesekben. J.Control Release 2-14-200; 88 (1): 95-103.

Kritchevsky, D. élelmi rost és lipid anyagcserét. Int.J.Obes. 198; 11 Suppl 1: 33-43.

Krotkiewski, M. hatása guargumi az artériás vérnyomást. Acta Med.Scand. 198; 222 (1): 43-49.

Kuo, D. C., Hsu, S. P., és Chien, C. T. Részlegesen hidrolizált guargumi kiegészítés csökkenti a magas zsírtartalmú diéta fokozott vér lipid és az oxidatív stressz és javítja FeCl3 kiváltott akut artériás sérülés hörcsögök. J.Biomed.Sci. 200; 16:15.

Lampe J. W., Effertz, M. E., Larson, J. L., és Slavin J. L. gastrointestinalis hatásokat módosított guargumi és a szója poliszacharid részeként egy enterális tápszerben. JPEN J.Parenter.Enteral Nutr. 199; 16 (6): 538-544.

Landin, K., Holm, G., Tengborn, L., és Smith, U. Guargumi javítja az inzulin érzékenységet, a vér lipidek, a vérnyomást, és a fibrinolízis egészséges férfiakon. Am.J.Clin.Nutr. 199; 56 (6): 1061-1065.

Levrat-Verny, M. A., Behr, S., Mustad, V., Remesy, C, és Demigne, C. Alacsony viszkózus hidrokolloidok alacsonyabb plazma koleszterin patkányokban elsősorban azáltal, hogy gátolják a koleszterin felszívódását. J. Nutr. 200; 130 (2): 243-248.

Ma, C. B. és Hart, L. L. guargumi hiperlipidémiát. DICP. 199; 24 (5): 480-482.

Makkonen, M., Simpanen, A. L., Saarikoski, S., Uusitupa, M., Penttilä, I., Silvasti, M., és Korhonen, P. endokrin és anyagcsere hatások guargumi menopauzás nők. Gynecol.Endocrinol. 199; 7 (2): 135-141.

Maru, S., Koch, GG, Stender, M., Clark, D., Gibowski, L., Petri, H., Fehér, AD, és Simpson, RJ, Jr. Antidiabetikumok és a szívelégtelenség kockázatát betegeknél típus 2-es, az Egyesült Királyságban alapellátásban. Diabetes Care 200; 28 (1): 20-26.

Mattes, R. D. kombinációjának hatásai rost rendszer étvágy és az energia-bevitel a túlsúlyos emberekben. Physiol Behav. 4-23-200; 90 (5): 705-711.

McIvor, M. E., Cummings, C. C. Van Duyn M. A. Leo T. A., Margolis, S., Behall, K. M., Michnowski, J. E. és Mendeloff, A. I. Hosszú távú hatásai guargumi vérzsír. Atherosclerosis 198; 60 (1): 7-13.

Meier, R., Burri, E., és Steuerwald, M. A táplálkozás szerepe az hasmenés szindrómák. Curr.Opin.Clin.Nutr.Metab Care 200; 6 (5): 563-567.

Morgan, LM, Tredger, JA, Madden, A., Kwasowski, P., és Marks, V. A hatás a guargumi a szénhidrát-, zsír- és fehérje-stimulált gut hormon szekréció: módosítása posztprandiális gyomor gátló polipeptid és gasztrin válaszokat. Br.J.Nutr. 198; 53 (3): 467-475.

Morgan, L. M., Tredger, J. A., Shavila, Y., Travis, J. S., és Wright, J. A hatás a nem keményítő poliszacharid-kiegészítés keringő epesavak, hormon és metabolit szintek követően zsírtartalmú étkezés emberi alanyokban. Br.J.Nutr. 199; 70 (2): 491-501.

Moundras, C., Behr, S. R., Remesy, C, és Demigne, C. Széklet veszteségeit szterinek és epesavak táplálásával indukálva patkányok guargumi miatt nagyobb medence mérete és a máj epe-szekréció. J. Nutr. 199; 127 (6): 1068-1076.

Musial, W. és Kubis, A. [Biológiailag lebomló polimerek vastagbél-specifikus gyógyszeradagoló]. Polim.Med. 200; 35 (4): 51-61.

NAVEAU, S., Poynard, T., Freville, C., Poitrine, A., Preaux, N., és Chaput, J. C. [Effect guargumi a felszívódását etanol ember]. Gastroenterol.Clin.Biol. 198; 7 (4): 424-425.

Niemi, M. K., Keinänen-Kiukaanniemi, S. M. és Salmela, P. I. Hosszú távú hatásai guargumi és mikrokristályos cellulóz a glikémiás kontroll és a szérum lipidek a 2. típusú cukorbetegség. Eur.J.Clin.Pharmacol. 198; 34 (4): 427-429.

Nuttall, F. Q. diétás rost a cukorbetegség kezelésének módját. Diabetes 199; 42 (4): 503-508.

O’Donovan, D., Feinle-Bisset, C., Chong, C., Cameron, A., Tonkin, A., Wishart, J., Horowitz, M., and Jones, KL intraduodenális guar tompítja a csökkenés a vér nyomás által indukált glükóz egészséges idősebb felnőttek. J.Gerontol.A Biol.Sci.Med.Sci. 200; 60 (7): 940-946.

Palma J., Reyes, H., Ribalta, J., Hernandez, I., Sandoval, L., Almuna, R., Liepins, J., líra, F., Sedano, M., Silva, O., Toha, D., és Silva, JJ urzodezoxikólsav kezelésében cholestasis a terhesség: randomizált, kettős-vak vizsgálatban mutatott a placebo. J.Hepatol. 199; 27 (6): 1022-1028.

Parcell, A. C, Ray, M. L., Moss, K. A., Ruden, T. M., Sharp, R. L., és King, D. S. A hatás a kapszulázott oldódó rost carohydrate anyagcserét edzés közben. Int.J.Sport Nutr. 199; 9 (1): 13-23.

Parisi, G., Bottona, E., Carrara, M., Cardin, F., Faedo, A., Goldin, D., Marino, M., Pantalena, M., Tafner, G., Verdianelli, G., Zilli, M., és Leandro, G. kezelés hatását a részlegesen hidroiizáit guargumi a tünetek és az életminőség szenvedő betegek irritábilis bél szindróma. Egy multicentrikus, randomizált nyílt vizsgálatban. Dig.Dis.Sci. 200; 50 (6): 1107-1112.

Pasman, W. J., Westerterp-Plantenga, M. S., Muls, E., Vansant, G., Van, Ree J. és Saris, W. H. A hatékonysága hosszú távú rost-kiegészítés súlyfenntartás tömeg redukált nők. Int.J.Obes.Relat Metab Disord. 199; 21 (7): 548-555.

Patel, M., Shah, T., és Amin, A. Terápiás lehetőségek vastagbél-specifikus gyógyszer-leadó rendszerek. Crit Rev.Ther.Drug Carrier Syst. 200; 24 (2): 147-202.

Patrick, P. G., Gohman, S. M., Marx, S. C., DeLegge, M. H. és Greenberg, N. A. hatása kiegészíti a részlegesen hidroiizáit guargumi előfordulása a székrekedés és használata hashajtó szerek. J.Am.Diet.Assoc. 199; 98 (8): 912-914.

Penagini, R., Velio, P., Vigorelli, R., Bozzani, A., Castagnone, D., Ranzi, T., és Bianchi, PA hatása étrendi guar a szérum koleszterin, intesztinális tranzit, és széklet kimenet Férfi. Am.J.Gastroenterol. 198; 81 (2): 123-125.

Pergola, F. [értékelése egy új terápia (beidellian montmorillonit – guar gumi), a székrekedés kezelésére]. Ann.Gastroenterol.Hepatol. (Paris) 198; 23 (1): 43-46.

Pittler, M. H. és Ernst, E. Étrend-kiegészítők a testsúly-csökkentés: a rendszeres felülvizsgálatát. Am.J.Clin Nutr. 200; 79 (4): 529-536.

Pittler, M. H. Schmidt, K., és Ernst, E. nemkívánatos eseményeket a növényi étrend-kiegészítők testsúly csökkenés: rendszeres felülvizsgálatát. Obes.Rev. 200; 6 (2): 93-111.

Queenan, K. M., Stewart, M. L. Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G. és Slavin, J. L. koncentrált zab béta-glükán, erjeszthető rostok, csökkenti a szérum koleszterin koleszterin csökkentő felnőttel egy randomizált, kontrollált vizsgálatban. Nutr.J. 200; 6: 6.

Rajala, S. A., Salminen, S. J., SEPPÄNEN, J. H. és Vapaatalo, H. Krónikus székrekedés lactitol édesített joghurt kiegészítve guargumi és búzakorpa idős kórházban fekvő betegek. Compr.Gerontol.A 198; 2 (2): 83-86.

Rayner, C. K., Park, H. S., Doran, S. M., Chapman, I. M. és Horowitz, M. hatásai Kolecisztokinin étvágy és a pylorus motilitás során fiziológiai hiperglikémia. Am.J.Physiol Gastrointest.Liver Physiol 200; 278 (1): G98-G104.

Requejo, F., Uttenthal, L. O., és Bloom, S. R. hatásai az alfa-glükozidáz-gátlás és viszkózus rost diabeteses kontroll és az étkezés utáni gut hormon válaszokat. Diabet.Med. 199; 7 (6): 515-520.

Ribalta, J., Reyes, H., Gonzalez, MC, Iglesias, J., Arrese, M., Poniachik, J., Molina, C, és Segovia, N. S-adenozil-L-metionint a kezelés betegek intrahepaticus cholestasis a terhesség: randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat negatív eredménnyel. Hepatology 199; 13 (6): 1084-1089.

Rideout, T. C., Harding, S. V., Jones, P. J., és ventilátor, M. Z. guargumi és hasonló oldható rostok a koleszterin-anyagcsere: ismeretének jelenlegi és jövőbeli kutatási prioritások. Vasc.Health Risk manag. 200; 4 (5): 1023-1033.

Rideout, T. C, Yuan, Z., Bakovic, M., Liu, Q. Li, R. K., Mine, Y., és ventilátor, M. Z. guar-gumi-fogyasztás megnő a máj nukleáris SREBP2 és LDL receptorok expressziójának etetett sertések aterogén diéta. J. Nutr. 200; 137 (3): 568-572.

Riikonen, S., Savonius H., Gylling, H., Nikkilä, K., Tuomi, A. M., és Miettinen, T. A. Orális guargumi, egy gél-képző élelmi rost enyhíti pruritus intrahepatikus cholestasis a terhesség. Acta Obstet.Gynecol.Scand. 200; 79 (4): 260-264.

Rushdi, T. A., Pichard, C. és Khater, Y. H. vezérlése hasmenést rost-dús diéta Intenzív osztályon betegek enterális táplálás: prospektív, randomizált, kontrollált vizsgálat. Clin.Nutr. 200; 23 (6): 1344-1352.

Rydning, A., Berstad, A., Berstad, T., és Hertzenberg, L. hatása guargumi és rost dús búzakorpa gyomorürülésre félszilárd étkezés egészséges egyénekben. Scand.J.Gastroenterol. 198; 20 (3): 330-334.

Ryle, A. J., Davie, S., Gould, B. J. és Yudkin J. S. A tanulmány a hat az étrend az glikált hemoglobin és albumin szint és a glükóz toleranciát a normál értékeknek. Diabet.Med. 199; 7 (10): 865-870.

Sadhukhan, B., Roychowdhury, U., Banerjee, P., és Sen, S. klinikai értékelése növényi antidiabetikus termék. J.Indian Med.Assoc. 199; 92 (4): 115-117.

Salenius, J. P., Harju, E., Jokela, H., Riekkinen, H., és Silvasti, M. Hosszú távú hatások guargumi a lipid metabolizmus után a carotis endarteriectomia után. BMJ 1-14-199; 310 (6972): 95-96.

Saper, R. B., Eisenberg, D. M. és R. Phillips S. közös étrend-kiegészítők a fogyás. Am.Fam.Physician 11-1-200; 70 (9): 1731-1738.

Schönfeld, J. Evans, D. F. és Wingate, D. L. hatása viszkózus rost (guar) az étkezés utáni motoros aktivitás emberi vékonybél. Dig.Dis.Sci. 199; 42 (8): 1613-1617.

Sengupta, S., Tjandra, J. J., és Gibson, P. R. élelmi rost és a kolorektális neoplázia. Dis.Colon végbél 200; 44 (7): 1016-1033.

Sierra, M. Garcia J. J. Fernandez, N., Diez, M. J., Calle, A. P. és Sahagun, A. M. hatásai isphagula hüvely és a guargumi az étkezés utáni glükóz és inzulin koncentráció egészséges egyénekben. Eur.J Clin Nutr 200; 55 (4): 235-243.

Simons, L. A., Gayst, S., Balasubramaniam, S., és Ruys J. Hosszú távú kezelése hypercholesterinaemia egy új ízletes készítmény guargumi. Atherosclerosis 198; 45 (1): 101-108.

Sinha, V. R. és Kumria, R. poliszacharidok vastagbél-specifikus gyógyszerek bejuttatására. Int.J.Pharm. 8-14-200; 224 (1-2): 19-38.

Sinha, V. R., Mittal, B. R., és Kumria, R. in vivo kiértékelését idő és helyén szétesésének poliszacharid előállított tabletta a vastagbél-specifikus Drug Delivery. Int.J.Pharm. 1-31-200; 289 (1-2): 79-85.

Slavin J. L. és Greenberg, N. A. Részlegesen hidrolizált guargumi: Clinical Nutrition használ. Táplálkozás 200; 19 (6): 549-552.

Smith, U. élelmi rost, a diabétesz és az elhízás. Int.J.Obes. 198; 11 Suppl 1: 27-31.

Stack, P. E. és Thomas E. Pharmacobezoar: egy kialakuló új egység. Dig.Dis. 199; 13 (6): 356-364.

Stahl, M. és Berger, W. [összehasonlítása guargumi, búzakorpa és a placebo a szénhidrát- és lipid-metabolizmus II típusú cukorbetegek]. Schweiz.Med.Wochenschr. 3-24-199; 120 (12): 402-408.

Stokholm, K. H., Lauritsen, K. B., and Larsen, S. Reduced glycosuria during guar gum supplementation in non-insulin-dependent diabetics. A double-blind, randomised cross-over study. Dan.Med.Bull. 198; 28(1):41-42.

Tagliaferro, V., Cassader, M., Bozzo, C., Pisu, E., Bruno, A., Marena, S., Cavallo-Perin, P., Cravero, L., and Pagano, G. Moderate guar-gum addition to usual diet improves peripheral sensitivity to insulin and lipaemic profile in NIDDM. Diabete Metab 198; 11(6):380-385.

Tai, E. S., Fok, A. C., Chu, R., and Tan, C. E. A study to assess the effect of dietary supplementation with soluble fibre (Minolest) on lipid levels in normal subjects with hypercholesterolaemia. Ann Acad.Med Singapore 199; 28(2):209-213.

Theuwissen, E. and Mensink, R. P. Water-soluble dietary fibers and cardiovascular disease. Physiol Behav. 5-23-200; 94(2):285-292.

Tomlin, J. and Read, N. W. The relation between bacterial degradation of viscous polysaccharides and stool output in human beings. Br.J.Nutr. 198; 60(3):467-475.

Tonstad, S. [Dietary supplementation in the treatment of hyperlipidemia]. Tidsskr.Nor Laegeforen. 11-20-199; 111(28):3398-3400.

Trinick, T. R., Laker, M. F., Johnston, D. G., Keir, M., Buchanan, K. D., and Alberti, K. G. Effect of guar on second-meal glucose tolerance in normal man. Clin.Sci.(Lond) 198; 71(1):49-55.

Truswell, A. S. Dietary fibre and blood lipids. Curr.Opin.Lipidol. 199; 6(1):14-19.

Tugcu-Demiroz, F., Acarturk, F., Takka, S., and Konus-Boyunaga, O. In-vitro and in-vivo evaluation of mesalazine-guar gum matrix tablets for colonic drug delivery. J.Drug Target 200; 12(2):105-112.

Tuomilehto, J., Karttunen, P., Vinni, S., Kostiainen, E., and Uusitupa, M. A double-blind evaluation of guar gum in patients with dyslipidaemia. Hum.Nutr.Clin.Nutr. 198; 37(2):109-116.

Tuomilehto, J., Silvasti, M., Aro, A., Koistinen, A., Karttunen, P., Gref, C. G., Ehnholm, C., and Uusitupa, M. Long term treatment of severe hypercholesterolaemia with guar gum. Atherosclerosis 198; 72(2-3):157-162.

Tuomilehto, J., Silvasti, M., Manninen, V., Uusitupa, M., and Aro, A. Guar gum and gemfibrozil–an effective combination in the treatment of hypercholesterolaemia. Atherosclerosis 198; 76(1):71-77.

Tuomilehto, J., Voutilainen, E., Huttunen, J., Vinni, S., and Homan, K. Effect of guar gum on body weight and serum lipids in hypercholesterolemic females. Acta Med.Scand. 198; 208(1-2):45-48.

Turner, P. R., Tuomilehto, J., Happonen, P., La Ville, A. E., Shaikh, M., and Lewis, B. Metabolic studies on the hypolipidaemic effect of guar gum. Atherosclerosis 199; 81(2):145-150.

Ullrich, I. H. Evaluation of a high-fiber diet in hyperlipidemia: a review. J.Am.Coll.Nutr. 198; 6(1):19-25.

Uusitupa, M. [The use of guar gum in treating hypercholesterolemia]. Ter.Arkh. 199; 63(8):70-72.

Uusitupa, M., Siitonen, O., Savolainen, K., Silvasti, M., Penttila, I., and Parviainen, M. Metabolic and nutritional effects of long-term use of guar gum in the treatment of noninsulin-dependent diabetes of poor metabolic control. Am.J.Clin.Nutr. 198; 49(2):345-351.

Uusitupa, M., Sodervik, H., Silvasti, M., and Karttunen, P. Effects of a gel forming dietary fiber, guar gum, on the absorption of glibenclamide and metabolic control and serum lipids in patients with non-insulin-dependent (type 2) diabetes. Int.J.Clin.Pharmacol.Ther.Toxicol. 199; 28(4):153-157.

Uusitupa, M., Tuomilehto, J., Karttunen, P., and Wolf, E. Long term effects of guar gum on metabolic control, serum cholesterol and blood pressure levels in type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients with high blood pressure. Ann.Clin.Res. 198; 16 Suppl 43:126-131.

Vaaler, S., Hanssen, K. F., Dahl-Jorgensen, K., Frolich, W., Aaseth, J., Odegaard, B., and Aagenaes, O. Diabetic control is improved by guar gum and wheat bran supplementation. Diabet.Med. 198; 3(3):230-233.

Vajifdar, B. U., Goyal, V. S., Lokhandwala, Y. Y., Mhamunkar, S. R., Mahadik, S. P., Gawad, A. K., Halankar, S. A., és Kulkarni, H. L. élelmi rost jótékony krónikus ischaemiás szívbetegség? J Assoc.Physicians India 200; 48 (9): 871-876.

Van de Ven, M. L., Westerterp-Plantenga, M. S., Wouters, L., and Saris, W. H. Effects of liquid preloads with different fructose/fibre concentrations on subsequent food intake and ratings of hunger in women. Appetite 199; 23(2):139-146.

Van Duyn, M. A., Leo, T. A., McIvor, M. E., Behall, K. M., Michnowski, J. E., and Mendeloff, A. I. Nutritional risk of high-carbohydrate, guar gum dietary supplementation in non-insulin-dependent diabetes mellitus. Diabetes Care 198; 9(5):497-503.

Vinik, A. I. and Jenkins, D. J. Dietary fiber in management of diabetes. Diabetes Care 198; 11(2):160-173.

Wahren, J., Juhlin-Dannfelt, A., Bjorkman, O., DeFronzo, R., and Felig, P. Influence of fibre ingestion on carbohydrate utilization and absorption. Clin.Physiol 198; 2(4):315-321.

Williams, J. A., Lai, C. S., Corwin, H., Ma, Y., Maki, K. C., Garleb, K. A., and Wolf, B. W. Inclusion of guar gum and alginate into a crispy bar improves postprandial glycemia in humans. J. Nutr. 200; 134(4):886-889.

Wolever, T. M., Jenkins, D. J., Nineham, R., and Alberti, K. G. Guar gum and reduction of post-prandial glycaemia: effect of incorporation into solid food, liquid food, and both. Br.J.Nutr. 197; 41(3):505-510.

Wolf, B. W., Wolever, T. M., Lai, C. S., Bolognesi, C., Radmard, R., Maharry, K. S., Garleb, K. A., Hertzler, S. R., and Firkins, J. L. Effects of a beverage containing an enzymatically induced-viscosity dietary fiber, with or without fructose, on the postprandial glycemic response to a high glycemic index food in humans. Eur.J.Clin.Nutr. 200; 57(9):1120-1127.

Wolffenbuttel, B. H., Sels, J. P., Heesen, B. J., Menheere, P. P., and Nieuwenhuijzen Kruseman, A. C. [Effects of dietary fiber and insulin treatment on serum levels of lipids and lipoprotein (a) in patients with type II diabetes mellitus]. Ned.Tijdschr.Geneeskd. 4-11-199; 136(15):739-742.

Yamashita, S., Ishigami, M., Arai, T., Sakai, N., Hirano, K., Kameda-Takemura, K., Tokunaga, K., and Matsuzawa, Y. Very high density lipoproteins induced by plasma cholesteryl ester transfer protein (CETP) have a potent antiatherogenic function. Ann.N.Y.Acad.Sci. 1-17-199; 748:606-608.

Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 199; 69:30-42.

Chuang LM, Jou TS, Yang WS, et al. Therapeutic effect of guar gum in patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. J Formos Med Assoc 199; 91:15-9.

Collins TF, Welsh JJ, Black TN, et al. Study of the teratogenic potential of guar gum. Food Chem Toxicol 198; 25:807-814..

Cummings, J. H., Branch, W. Jenkins, D. J., Southgate, D. A., Houston, H., és James W. P. vastagbél válasz élelmi rost sárgarépa, káposzta, alma, korpa. Lancet 197; 1 (8054): 5-9.

Ebeling P, Yki-Jarvinen H, Aro A, et al. Glucose and lipid metabolism and insulin sensitivity in type 1 diabetes: the effect of guar gum. Am J Clin Nutr 198; 48:98-103.

Elektronikus Code of Federal Regulations. Cím 21. rész 182 – anyagok általánosan biztonságosnak. Elérhető: http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid= 786bafc6f6343634fbf79fcdca7061e1 & RGN = div5 & view = text & node = 21: 3.0.1.1.13 & idno = 21

Floreani A., Paternoster D., Melis A., Grella P. V. S-adenosylmethionine versus ursodeoxycholic acid in the treatment of intrahepatic cholestasis of pregnancy: preliminary results of a controlled trial. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 199; 67(2):109-113.

Frezza M, Centini G, Cammareri G, et al. S-adenosylmethionine for the treatment of intrahepatic cholestasis of pregnancy. Results of a controlled clinical trial. Hepatogastroenterology 199; 37:122-5.

Fugh-Berman, A. Herb-gyógyszer kölcsönhatások. Lancet 200; 355 (9198): 134-138.

Garcia JJ, Fernandez N, Diez MJ, et al. Influence of two dietary fibers in the oral bioavailability and other pharmacokinetic parameters of ethinyloestradiol. Contraception 200; 62:253-7.

Gatenby SJ, Ellis PR, Morgan LM, Judd PA. Effect of partially depolymerized guar gum on acute metabolic variables in patients with non-insulin-dependent diabetes. Diabet Med 199; 13:358-64.

Gin H, Orgerie MB, Aubertin J. The influence of Guar gum on absorption of metformin from the gut in healthy volunteers. Horm Metab Res 198; 21:81-3.

Groop PH, Aro A, Stenman S, Groop L. Long-term effects of guar gum in subjects with non-insulin-dependent diabetes mellitus. Am J Clin Nutr 199; 58:513-8.

Huupponen R, Seppala P, Iisalo E. Effect of guar gum, a fibre preparation, on digoxin and penicillin absorption in man. Eur J Clin Pharmacol 198; 26:279-81.

Jensen CD, Haskell W, Whittam JH. Hosszú távú hatásai vízben oldódó élelmi rost kezelésében hiperkoleszterinémiájának egészséges férfiak és nők. Am J Cardioi 199; 79: 34-7.

Jensen CD, Spiller GA, Gates JE, et al. A hatás az akácmézga és egy vízben oldható diétás rost elegyet vérzsír emberben. J Am Coll Nutr 199; 12: 147-54.

Kaaja RJ, Kontula KK, Raiha A, Laatikainen T. Treatment of cholestasis of pregnancy with peroral activated charcoal. Az előzetes tanulmány. Scand J Gastroenterol 199; 29:178-81.

Knopp RH, Superko HR, Davidson M, et al. Long-term blood cholesterol-lowering effects of a dietary fiber supplement. Am J Prev Med 199; 17:18-23.

Lagier F, Cartier A, Somer J, et al. Occupational asthma caused by guar gum. J Allergy Clin Immunol 199; 85:785-90.

Lalor BC, Bhatnagar D, Winocour PH, et al. Placebo-controlled trial of the effects of guar gum and metformin on fasting blood glucose and serum lipids in obese, type 2 diabetic patients. Diabet Med 199; 7:242-5.

Lembcke B, Hasler K, Kramer P, et al. Plasma digoxin concentrations during administration of dietary fibre (guar gum) in man. Z Gastroenterol 198; 2; 164-7.

Lewis JH. Esophageal and small bowel obstruction from guar gum-containing diet pills: analysis of 26 cases reported to the FDA. Am J Gastroenterol 199; 87:1424-8.

Malo JL, Cartier A, L’Archeveque J, et al. Prevalence of occupational asthma and immunologic sensitization to guar gum among employees at a carpet-manufacturing plant. J Allergy Clin Immunol 199; 86:562-9.

Nicastri P. L., Diaferia A., Tartagni M., Loizzi P., Fanelli M. A randomised placebo-controlled trial of ursodeoxycholic acid and S-adenosylmethionine in the treatment of intrahepatic cholestasis of pregnancy. Br J Obstet Gynaecol 199; 105(11):1205-1207.

Osterlund P, Ruotsalainen T, Korpela R, et al. Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. Br J Cancer 200; 97:1028-34.

Parisi GC, Zilli M, Miani MP, et al. High-fiber diet supplementation in patients with irritable bowel syndrome (IBS): a multicenter, randomized, open trial comparison between wheat bran diet and partially hydrolyzed guar gum (PHGG). Dig Dis Sci 200; 47:1697-704..

Patrick PG, Gohman SM, Marx SC, et al. Effect of supplements of partially hydrolyzed guar gum on the occurrence of constipation and use of laxative agents. J Am Diet Assoc 199; 98:912-4.

Pittler MH, Ernst E. Guar gum for body weight reduction: Meta-analysis of randomized trials. Am J Med 200; 110:724-30.

Russo A, Stevens JE, Wilson T, et al. Guar attenuates fall in postprandial blood pressure and slows gastric emptying of oral glucose in type 2 diabetes. Dig Dis Sci 200; 48:1221-9.

Scheen AJ. Clinical pharmacokinetics of metformin. Clin Pharmacokinet 199; 30:359-71.

Schneider DL, Barrett-Connor EL, Morton DJ. Thyroid hormone use and bone mineral density in elderly men. Arch Intern Med 199; 155:2005-7.

Spapen H, Diltoer M, Van Malderen C, et al. Soluble fiber reduces the incidence of diarrhea in septic patients receiving total enteral nutrition: a prospective, double-blind, randomized, and controlled trial. Clin Nutr 200; 20:301-5..

Superko HR, Haskell WL, Sawrey-Kubicek L, Farquhar JW. Effects of solid and liquid guar gum on plasma cholesterol and triglyceride concentrations in moderate hypercholesterolemia. Am J Cardiol 198; 62:51-55..

Takahashi H, Wako N, Okubo T, et al. Influence of partially hydrolyzed guar gum on constipation in women. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 199; 40:251-9.

Todd PA, Benfield P, Goa KL. Guar gum. A review of its pharmacological properties, and use as a dietary adjunct in hypercholesterolaemia. Kábítószer 199; 39:917-28..

Vuorinen-Markkola H, Sinisalo M, Koivisto VA. Guar gum in insulin-dependent diabetes: effects on glycemic control and serum lipoproteins. Am J Clin Nutr 199; 56:1056-1060.

Természetes gyógyszerek átfogó adatbázis fogyasztói Version. lásd természetes gyógyszerek átfogó adatbázis Professional verzió. ÂTherapeutic Research Kar 2009.

Volt. Ginseng, C-vitamin, Depresszió